Умуват как може да се отчитат сметките за парно

Експертната група към Столичния общински съвет за подобряване на работата на "Топлофикация София" работи вчера по въпроса

Пломбирането на спирателните кранове на радиаторите ще спре масовите кражби на парно. Това е една от мерките, които предложи вчера експертната група към Столичния общински съвет за подобряване на работата на "Топлофикация София".

 

Ако има пластмасови щипки на входа, няма да може да се отваря и да се бърника вътре. В момента често сметките на крадците на парно се плащат от изрядните им комшии.

"Единственият начин да плащаме реално за изразходваната енергия е преминаването към месечно отчитане на уредите", категоричен бе проф. Калоянов от ТУ - София. Според него начините са три - засичане от топлинни счетоводители, самоотчет или дистанционно.

Специалистите отново настояха за криминализиране на кражбите на енергия и за специално визуално заснемане на сградите, което ще провери кой ползва топло и кой не.

Един от вариантите е и използването на предплатена карта за топло, чрез която всеки ще ползва толкова, колкото си е купил. Тази система работи в много страни, както и в Турция и Южна Африка. Самото устройство, в което ще трябва да поставим предплатената карта, струвало около 20 лв. Според експертите неправилното отчитане на горещата вода също надувало сметката.

Друга мярка, която предлага комисията, е преминаване към индивидуални договори с "Топлофикация София". Там, където няма хоризонтални щрангове на инсталацията, трябва да се изолират тръбите. В зависимост от апартамента това ще струва между 1500 и 3000 лв. на семейство.

Търси се решение за изолиране на апартаменти на гражданите, които не желаят да се отопляват. Целта е всеки да има право да се откаже от услугите когато пожелае.

Протестиращи също присъстваха вчера на срещата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов