Линеен ускорител за 4 млн. идва до края на годината в Онкото

До дни започва градежът на бункера, където ще бъде разположен той

Линейният ускорител, който ще посреща нуждите на поне 500 пациенти годишно, ще пристигне в Онкото до края на годината.

Моделът и доставчикът на модерната апаратура вече са избрани, избрана е и фирмата изпълнител на проекта за бункера, където ускорителят ще бъде разположен, съобщиха от общината.

Мултимодалният линеен ускорител ще е с многолистен колиматор, система за планиране на лъчелечението, дозиметрична апаратура и устройства за имобилизация на пациенти с онкологични заболявания.

Работата по строителството на бункера пък ще да започне съвсем скоро. Към съоръжението ще бъдат изградени необходимите обслужващи помещения - мулажна лаборатория, кабинет, чакалня, съблекалня, санитарни възли.

Парите за новите придобивки идват по ОП “Регионално развитие”. Те са на обща стойност 6,5 млн. лв., от които само за ускорителя са заделени 4 милиона.  

Общината добавя още 125 000 лв., за да извърши необходими дейности, останали извън обхвата на проекта - благоустрояване, обособяване на паркоместа, озеленяване, вертикална планировка.

Предстои обучение на екипа, който ще обслужва новата техника. Той е съставен от инженер, физици, лекари и лаборанти. Задължителен е синхронът между доставчика на ускорителя и строителя на бункера, за да уточнят габаритите и да покрият всички изисквания за безопасност. Гаранционното обслужване на техниката включва актуализация и поддръжка на софтуера.

Очаква се новият линеен ускорител да обслужва между 500 и 600 пациенти годишно. Той ще удължи продължителността на техния живот, ще подпомогне тяхната социална и трудова реализация.

В предишните 4 години местната администрация неизменно залагаше във всеки следващ бюджет средства за дооборудване и модернизация на Комплексния онкологичен център. Така той се сдоби с нови апарати за повърхностна и полудълбока рентгенова терапия на раковите заболявания.

Линейният ускорител е най-мощното и модерно средство за дълбока терапия, което може да унищожава раковите клетки, където и да се намират в човешкото тяло. С неговото закупуване ще се затвари цикълът на тази медицинска услуга.

"Бургазлии повече няма да ходят в София, Варна и Пловдив да си лекуват онкологичните заболявания. Длъжни бяхме да осигурим такава услуга тук, на място. Вярвам, че линейният ускорител ще спаси и удължи много човешки животи. Това е една от най-важните инвестиции, случвали се в нашия град”, категоричен е кметът Димитър Николов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов