Какво следва след оставката на кабинета? Сценариите

Съществуват няколко – правителство на ГЕРБ, на другите ПГ-та, експертен или служебно правителство

След оставката на кабинета на премиера Бойко Борисов съществуват няколко варианта за излизане от ситуацията.

По Конституция президентът Росен Плевнелиев сега ще трябва да проведе консултации с партиите и да връчи мандат на най-голямата от тях, това е ГЕРБ.

Борисов обаче днес бе повече от ясен, че няма да прави нов кабинет, няма да участва и в експертно или служебно правителство.

Следва втора опция пред държавния глава - втората по големина парламентарна сила получава мандат, тук се явават депутатите от БСП с лидера им Сергей Станишев. Малко е вероятно този сценарий да проработи, защото би получил единствено подкрепата на ДПС и евентуално на „Атака“.

При третата въртележка за възлагане на проучвателен мандат, президентът не е обвързан от следващато по численост парламентарна група.

При хипотеза, че мандатът отиде при хората на Ахмед Доган, те също е трудно да създадат кабинет, който ще получи подкрепата вероятно и единствено само на бившия си коалиционен партньор – Столетницата.

„Атака“ и "сините" пък нямат и минимален шанс да предложат, а и да получат подкрепа на ПГ-тата в парламента.

И тук отново се появава ролата на президента, който с политически совалки може да убеди всички партии да се създаде експертен кабинет, който да води страната до насрочените за момента на 7 юли парламентарни избори.

Всъщност, назначаването на правителство от експерти до края на това Народно събрание може да направи и самият парламент – подкрепено от достатъчно мнозинство, с ясни ангажименти, включително – провеждането на изборите, без значение кой ще е т. нар. мандатоносител (след като ГЕРБ подаде оставка).

Подобен вариант бе отигран през 1993 г. с назначаването на правителството на Любен Беров.

Ако и този вариант не сработи, Росен Плевнелиев има още една възможност – създаването на служебно правителство за месец-два до провеждането на извънредни предсрочни избори

Служебният кабинет се назначава от президента в хода на ясна конституционна процедура и разпускане на Народното събрание.

Основни характеристики на служебното правителство е неговият временен характер (по условие то не може да просъществува повече от три месеца – до провеждане на избори и излъчване на ново правителство), както и ограничените му функции, сведени до решаване на текущи въпроси и провеждането на избори.

След 89-та година у нас са действали две служебни правителства – на Ренета Инджова и на Стефан Софиянски.

Дейността на служебното правителство се прекратява със съставянето на нов Министерски съвет от новоизбраното Народно събрание.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов