Над 140 подали жалби в EVN от началото на 2013-а

Животът

17-02-2013, 06:03

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бъди солидарен с протеста, ела или спри тока за час, зоват в нета

Основно хората се оплакват от начина на изчисление на фактурите, отчетоха от дружеството

Над 140 жалби за отчитането на ел. енергия и начина на формиране на фактурите за ток получили само от началото на тази година в енергото, предаде радио "Фокус".

Жалбите са в процес на проверка, тъй като има определени срокове, които се спазват, обясниха от дружеството. Миналата година за същия период жалбите били по-малко.

10 молби за експертизи на електромери от началото на 2013-а

От началото на годината за цялата област 10 са подадени заявления за експертизи на електромерите и то само от КЕЦ Поморие. Това каза Златка Бодурова, началник регионален отдел Бургас при главна дирекция "Мерки и измервателни уреди". Част от тези експертизи са направени, а други предстоят.

Бодурова обясни, че не знае каква е причината всички жалби да идват от едно място, но явно там са по-фрапиращи случаите на завишени сметки. Обикновено хората в мотивите си за такава експертиза посочват големи сметки или несъгласие с отчетената енергия.

За цялата 2012 г. има подадени 60 молби за експертизи като при 58 електромерите са били изправни и отговаряли на изискванията, а само 2 били технически неизправни. Бодурова обясни процедурата, че още когато клиента заяви експертиза се уведомява съответното поделение на електроразпределителното дружество.

"Те са единствено оторизирани да извършват демонтаж и още тогава те поставят друг електромер, който да се ползва от съответния човек, а на другия се прави експертиза, която завършва с констативен протокол. Той се изпраща до клиента с копие до дружеството", обясни тя.

7 жалби при омбудсмана 

7 жалби пък са получени от началото на годината при обществения посредник на Бургас Таню Атанасов за високи сметки за ток. По думите му тези жалби отразяват растящото недоверие както към публичните дружества, в случая EVN, като има натрупано недоверие и несъгласие с начина на функциониране на определение в размера цената на ел. енергия. Той даде за пример жена, която за 27 отчетени дни получава една сметка, а за 34 дни - с 2 и половина пъти повече.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов