Реанимират "Топлофикация" и я продават, но не за лев

8000 клиенти се били присъединили и си пуснали парно за последните 2 г.

Общината няма никакво намерение да приватизира "Топлофикация София" за един лев, категоричен бе шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

По думите му дружеството трябва да се оздрави и едва тогава може да се говори за приватизация, но само на оздравено дружество, натърти той.

"Топлофикация София" има 21 проекта за 290 милиона евро, над 60% европейски пари. Бъдещето на "Топлофикация" е в модернизацията и в инвестициите", допълни той.

Евгения Харитонова, заместник-министър на икономиката пък отбеляза, че около 170-180 милиона лева са задълженията на "Топлофикация София" към "Булгаргаз".

Шефът на мополиста Стоян Цветанов се защити, че за 10 години всяка година "Топлофикация" продава с 10-2 % по-ниска цена на мегават час, отколкото всяко друго топлофикационно дружество в страната.

"Затова днес ще видите 500 милиона лева задължения, натрупани в три различни периода", пресметна той пред депутатите от Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм.

По думите му проблемите са наследени в годините и не могат да се решат за няколко месеца.

Според него събираемостта на дружеството започва да пада през 2002 г., но за миналия месец има един процент увеличаване.

Цветанов обяви още, че събираемостта е много стар проблем. "Да върнем доверието няма да ни даде нищо. Ще даде, когато всекидневно работим с хората и им казваме какво правим", каза той.

Шефът на столичното парно все пак намери повод да се похвали, като отчете, че за последните две години са присъединили 8000 нови клиенти към "Топлофикация София".

На заседанието Милена Стоянова, управител на топлинния счетоводител "Техем" обяви, че нито един столичанин не е бил обвинен в кражба на топлоенергия.

Тя бе категорична, че хванати крадци към момента няма и причината за това е само една - недобросъвестните никога не осигурявали достъп до жилищата си за проверка от инспекторите.

"Единственото, което могат да направят, е да предупредят коректните им съседи. Проблем има и с абонати, които декларират и демонтират отоплителни тела", завърши Стоянова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов