Гастарбайтерите ни – трън в очите и на германците

Нова атака срещу българските имигранти, този път от Германия

Германски градове предупредиха, че приток на български и румънски икономически имигранти ще им струва скъпо и ще постави в опасност "социалния мир".
 
Германската асоциация на градовете посочва в свой доклад проблемите с нелегално работещи в страната имигранти и ученици, които не говорят немски. Според тях престъпността рязко се е повишила след пристигането на имигрантите.

Гастарбайтерите от България и Румъния в Берлин, Хамбург, Дортмунд и Хановер е нараснала шест пъти от 2006 г. насам и властите в градовете казват, че не могат да се справят. В доклада се отбелязва, че градовете са изправени пред "значителни разходи в резултат на миграцията, продиктувана от бедността". Властите призовават канцлера Ангела Меркел да им предостави финансова помощ, за да се справят с натиска, на който ги е подложила миграцията. "Социалният баланс и социалният мир са изключително застрашени", се казва в доклада.

90 000 българи и 159 000 румънци вече живеят в Германия, но, подобно на Великобритания, те нямат право да работят законно до 1 януари, освен ако не се обявят за самонаети лица, отбелязва. Предупреждението идва на фона на страховете във Великобритания, че десетки хиляди румънци и българи ще пристигат в страната всяка година след отпадането на официалните ограничения за броя на нискоквалифицираните работници от двете страни идната година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов