Аптеката в Онкото става електронна

Мисия Пловдив

31-01-2013, 16:19

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Болни умират, докато чакат лекарства

Модерни табели показват броя на наличните лекарства

Въвеждаме постоянен мониторинг на медикаментите в аптеката. Ако имаме реални възможности, липсва ли лекарство, реагираме моментално. Недопускаме да свършат, каза за Plovdivutre.bg шефът на онкодиспансера в Пловдив д-р Калин Калинов.

В момента в болничната аптека към КОЦ – Пловдив се провежда обучението по въвеждането на електронни табели, така че във всеки един момент лекарите да знаят с кои и колко от медикаментите разполагат. „Ако има изчерпване или липсващи, мога да проверя защо. Кой е отговорен – шефът на аптеката, юридическият отдел, министерство, РЗОК, НЗОК“, добави д-р Калинов. Той коментира работата на аптеката във връзка с липсващите животоспасяващи лекарства на болните от рак.

„Една от основните приоритетни задачи на всеки управител на специализирана болница за онкологични заболявания е своевременната доставка на медикаменти – да не допуска липсата и недостига. Но когато липсата е не поради наша вина, а някой се опитва да го вмени, може да прекарате една работна седмица тук, за да видите как се реагира“, посочи управителят на онкодиспансера.

По думите на специалиста проблемът с недостига е, че в позитивния лекарствен списък са дадени ниски референтни цени на основни медикаменти, неотговарящи на реалната пазарна стойност. Така фирмите нямат интерес да продават на България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов