Заместничката сяда в стола на Сергей Игнатов

Шефът на БАН пък става шеф на Фонд "Научни изследвания"

Новият министър на образованието ще е настоящият зам.-министър на освободения Сергей Игнатов - Милена Дамянова, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Досегашният председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров пък поема Фонд "Научни изследвания", след като и той остана без началник заради далавери и нередности при кандидатстването и оценяването на научни проекти.


На правителственота заседание премиерът отчете, че Сергей Игнатов е бил добър министър, но застал зад губеща кауза.

По отношение на Фонд "Научни изследвания" Борисов каза: "Той се забави, спори с мен, оспори доклада на нашия Инспекторат и затова се наложи да се разделим".

"Иначе беше добър министър, направи добри неща. Законът за средното образование е в парламента. Преместихме Оперативната програма в Министерството на образованието, така че има заслуги, които не мога да отрека. Но това негово колебание и опит да се защитят хора, които не заслужават тази защита и създадоха проблеми – професори и академици да се замерят с това коя рецензия е скрита и коя не е пусната...", отчете премиерът.

"Тъй като остават няколко месеца до изборите, в парламента имаме един закон за средното образование, мисля, че Милена Дамянова ще се справи добре да го доизкара там. В течение е", отбеляза Бойко Борисов.

Милена Дамянова е завършила унгарска филология в СУ и "Финансов мениджмънт" в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" в Свищов.

Владее унгарски, френски, английски, руски и китайски език.

Работила е като международен изпитващ по унгарски език в Будапещенския университет "Лоранд Йотвьош" и преподавател в Софийския университет и преводач към "Транслингва - Европа" ООД.

Имемно Дамянова бе "лицето" на министерството покрай приемането на Закона за задължителна детска градина за 4-годишните.

Стефан Воденичаров пък наскоро оглави БАН, след като предишният председател Стефан Додунеков почина внезапно.

Само допреди дни Воденичаров бе и председател на Инициативния комитет на БСП за референдума, който яростно защитаваше изграждането на втора атомна централа край Белене.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов