Иширковеца: Лазар завел малката Белнейска при вуйчо си (СНИМКИ)

Най-сетне разпитаха следователя, който пръв посочи вуйчото за замесен в жестокото убийство

Единственият следовател, от чиито признания излезе, че пазарджишкият бизнесмен и вуйчо на Лазар Колев Паун Лазаров е свързан с убийството на сестри Белнейски, най-сетне бе разпитан от Пловдивския апелативен съд. Никога до сега той не е свидетелствал пред съда. Красимир Николов от Националната следствена служба през 2009 г. имал разговор с Владимир Славов – Иширковеца, но не по делото Белнейски. „Иширковеца сам започна да разказва, че Лазар му признал за убийството по време на тяхнта разходка в т.нар. Каре в следствието“, каза пред съдиите Николов. Словоохотливият Славов му казал още, че малката от сестрите Белнейски Христина била заведена от младия мъж при вуйчото на Колев - Паун. „Не значи, че съм убеден, че вуйчото е съучастник“, каза следователят пред медиите. В момента следствието работело по втория извършител на убийството, което през 2006 г. потресе страната.

Именно разказът на следователя в съда изкара извън нерви Лазар Колев. Николов посочи пред съдебния състав, че разговорът между Колев и Иширковеца е трябвало да бъде записан, но по някаква причина не се е получил. „Стига сте лъгали!“, скочи подсъдимият, а адвокатите едва успяха да го усмирят. След неговата реакция тази, която не успя сдържи нито нервите си, нито думите бе майката на Колев – Марияна: „Лъжци долни, попилятхте ми детето!“.

Пред съдебната зала следователят таки и не беше категоричен – има ли запис на признанията за убийствата на Лазар или не. Стана ясно единствено, че Николов никога не го е слушал.

За следващото заседание трябва да бъдат проведени разпитите на двамата ключови свидетели на защитата на Колев, чиито имена адвокатите запазиха в тайна. Единият бил в затвора, а другият в чужбина. Щял да се върне до 20 дни в България.

Свидетелите са притеснени за сигурността си и за това не успяхме да ги доведем“, отсече адвокат Марковски. По думите на адвокатите показанията на свидетелите им ще оспорят твърдението на Иширковеца и ще докажат, че той лъжесвидетелства.

Защитниците, баща и син Марковски са поискали с писмена молба промяната на мярката на обвиняемия. „Съдебният състав каза, че ще се произнесе по молбата скоро. Нашето убеждение е, че Лазар не трябва да остава в ареста“, добави Марковски.

Не виждам нищо ново по делото дотук. За мен то е едно от многото“, заяви на излизане от съдебната зала Иван Даскалов, апелативен прокурор на Пловдив и един от обвинителите срещу Колев на днешния казус. Като окръжен прокурор на Пазарджик той ръководеше разследването до 2009г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов