Учените нямат вяра на Игнатов, искат главата му

Пътник ли е министърът на образованието?

Министър-председателят Бойко Борисов е представил пет от 60-те констатирани нарушения във фонд "Научни изследвания" по време на срещата си с учени в Министерски съвет днес.

Това съобщи за "Фокус" физикът от БАН Христо Лафчиев, който присъства на срещата.
"Докладът беше черен. Имаше 60 констатации за нередности. Той ни прочете само 5 от тях. Папката беше твърде дебела, за да можем да четем всичко", каза Лафчиев. Учените са разговаряли с премиера за мерките, които трябва да бъдат взети срещу злоупотребите във фонда.
Според него ще има и други оставки освен тази на управителя на фонда Христо Петров.
"Учените, които бяха там, единодушно казаха, че нямат никакво доверие в министъра на образованието и науката Сергей Игнатов заради тези злоупотреби, които са прикривани, и това беше очевидно на срещата", каза Лафчиев.
Бойко Борисов е поискал 10 дни време, за да може да реагира и да вземе належащи мерки за ситуацията във фонд "Научни изследвания".
"Трябва да се разбере - защо всичко това е прикривано с години, защото от години е алармиран министър Игнатов за нередностите във фонда и не са взимани никакви мерки. Не знам какви мерки ще вземе премиерът, но надяваме се, че до 10 дни ще се вземат съществени мерки", каза още физикът.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов