Невиждано! Бункерът на Хитлер (СНИМКИ)

Фотографът Уилям Вандиверт пръв заснема дивана, на който Фюрера и неговата метреса се самоубиват

Черно-бели снимки, направени от първия западен фотограф, заснел бункера, където Хитлер и жена му – Ева Браун се самоубили, бяха показани за пръв път в Life.com.

Много от тях не са били публикувани веднага след войната през 1945 година, но бяха извадени сега, след разчистване на архивите на списанието, съобщава "Дейли мейл".

Авторът им Уилям Вандиверт е първият западен фотограф, на който е предоставен достъп до бункера, изграден под градината на канцлерството.

Бункерът на Хитлер представлявал няколко спартански стаи в циментова капсула, където той и жена му се самоубили на 30 април, 1945 година.

"Тези снимки са направени в тъмното, само с една запалена свещ за осветление", разказвал навремето фотографът Уилям Вандиверт.

Една от снимките показва военни кореспонденти, които проучват дивана, на който двойката сложила края на дните си, и разпрострялото се кърваво петно кръв върху плата, получено след като Хитлер се застрелял в устата.

Друга снимка, реликва от войната, показва украсените с италианска боя стени на бункера, където самоназначилия се "художник" Хитлер давал последните си команди на несъществуващите армии в последните дни от съществуването си.

На пода на една от стаите, Вандиверт заснел шапката на един СС-овец, на която има извезан череп на смъртта.

Тази снимка е направена малко преди друга непубликувана, но култова, от кореспондента на "Life" – Пърси Кнаут, който прониква през плитък ров в градината на Reich Chancellery, и снима залетите с бензин и подпалени тела на Хитлер и Ева Браун, оженили се час преди да се самоубият.

Други снимки, които никога преди не са били виждани, са тези на вентилационната кула на бункера, нашарен с шрапнел от бомби и снаряди, бюро, използвано от Хитлер, отрупано с книжа, както и входа на лабиринта.

На друг фотос се виждат празните туби с гориво, ползвани за кладата на Фюрера, и изоставени в развалините на канцеларската градина.

Вандиверт, починал през 1992 г., коментирал навремето за "Life": "Почти във всяка сграда в Берлин бе пълна бъркотия. В центъра на града можеше да се ходи с часове и да не се види нито едно живо същество, да не се чуе нищо друго, освен тишината на смъртта, да не се помирише нищо, освен миризмата на смъртта".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов