Рози, водопади и изкуствена река преобразяват овехтелия НДК

Мисия София

16-01-2013, 07:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

3000 рози, 2000 дървета и НДК цъфти от догодина

5 вида плочки, които не се хлъзгат, заменят изпочупените

Амбициозен проект на Столична община връща блясъка на пространството край НДК.

В парка край него ще бъдат посадени 2000 дървета, а в детския кът ще бъде изградена изкуствена река с мостчета, водопади и езерца.

Зад двореца пък ще има розариум с над 3000 рози и лавандулови поляни, а живият плет ще бъде изцяло подменен.

Вече са подадени документите за финансиране на проекта с 14,3 млн. лв. по оперативна програма „Регионално развитие”, каза пред в. "Монитор" зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Ремонтът ще започне най-рано през лятото и ще продължи около 2 години.

Проектът предвижда още изпочупените настилки да се заменят с 5 вида плочки - гранит, врачански камък и 3 вида паваж.

Освен това те ще се обработят по специална технология, за да не се пързалят през зимата обясни Бояджийска. Леко пукнатите плочки ще бъдат запълнени със специална смес и ще бъдат шлифовани.

В парка ще има две сцени за концерти – сегашната в детския кът и още една при централния вход към бул. „Фритьоф Нансен”.

Ще бъдат засадени и над 15 000 нови вечнозелени храсти, а най-горният почвен слой на парка ще бъде сменен с торопочвена смес. За поливането на парка ще се изгради подземна напоителна система.

Всички 250 пейки ще се ремонтират, ще се сложат нови 120 кошчета. Освен това паркът ще се пази с 29 камери. В парка ще се поставят и 2 автоматизирани тоалетни.

Всички паметници ще блестят с прожекторно осветление, а Мостът на влюбените ще бъде озарен от светодиодни крушки.

Ремонтът включва  и нови тротоари по всички улици и булеварди, обграждащи градината - „Патриарх Евтимий”, „Витоша”, „Ш. Петьофи”, „Баба Неделя”, „Хр. Стамболски”, „П. Славейков”, „България” и „Фр. Нансен”.

Отделно от този проект ще се изготвя нов проект за пространството около рушащия се паметник „1300 години България”, за който ще бъде обявен конкурс, напомни Бояджийска.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов