Балансираното хранене връща формата след празниците

Животът

03-01-2013, 11:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Млечните продукти заменят успешно месата, смята диетологът Божидар Попов

"Универсална рецепта за отслабване след празниците няма. Гладът обаче е голяма грешка", каза в ефира на Нова Тв проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика. По думите му нито пълното, нито омекотеното гладуване, например диета само от плодове и зеленчуци, не са правилният подход за това как да се храним след празничните трапези.
 

Спазването на приличен режим, при ограничаване на количествата и висококалоричните продукти, е най-подходящата рецепта за сваляне на натрупаните килограми. В групата на храните, от които следва да се въздържаме, са месата, съдържащите мазнини и въглехидрати ястия. Минимални калории дават плодовете и зеленчуците, които заедно с това прочистват организма от натрупаните метаболити от застояването и обилното хранене.

 

Идеята на следпразничната диета е да се възстанови формата без организмът да се стресира. В тази посока помага и допълнителната двигателна активност – поне час на ден, посочи експертът в студиото на „Здравей, България”. Спортът е възможен, стига да има желание, воля и възможности.


Един от митовете е, че по-здравословното хранене е свързано с повече разходи. „Възможно е едно балансирано меню да не изисква кой знае какъв бюджет,” посочи проф. Попов. Баланс трябва да се търси между растителните и животинските продукти.


„Учудващо е, че спада консумацията на млечните продукти, които са добър източник на пълноценен белтък,” добави специалистът. Те могат да заместят за няколко дни месата и сладкишите от коледната и новогодишна трапеза. В същото време най-добрият десерт са плодовете.

 

Важно е да се запази нормалният ритъм на хранене – 4-5 пъти на ден. Сладко може да се хапва, но на закуска, за да се изгорят повечето калории до вечерта. 


Затлъстяването не е проблем само на възрастните, но децата не трябва от малки да се плашат с диети. Необходимо е да се научат на повече хранения, да имат култура на хранене, да знаят кои продукти са по-здравословни.
 

Много митове има за храненето и диетите, отбеляза председателят на Българското дружество по хранене и диететика. В тяхната група, освен гладуването, попадат също вегетарианството, разделното хранене. Диета не означава непременно забрана, ограничение, това натоварва психиката.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов