Избрани Новини
От постно към месно – дългочакано и вкусно, но опасно
Токсиколог съветва да захранвате постепенно след постите, а не да се налапате
Преходът от коледните пости към консумирането на месни продукти трябва да става постепенно - поне два-три дни, твърди доц. Анета Хубенова, консултант в Клиниката по токсикология на "Пирогов".
"Не трябва да се преминава веднага към голямо количество месо добре е да се направи захранване, а месото в началото да бъде от риба", посочи тя.
По думите й по време на коледните празници опасното е, че храните обикновено се приготвят в първия ден от празника, та дори и в деня преди него. За много храни това не е подходящо от
гледна точка на престояването или на замърсяването им. Би могло да се получи отравяне, отбеляза лекарят.
Прекалената консумация на месо може да доведе дори до белтъчна алергия.
"Домашното месо трябва да се проверява редовно, защото най-неприятната зараза е с трихинелоза", допълни тя пред БТА.
Доц. Хубенова препоръчва да се внимава и с консумацията на гъби - трябва да бъдат само култивирани. При най-малко подозрение за гъбно отравяне незбавно пък да се търси лекарска помощ.
Ядките, които присъстват на почти всяка коледна трапеза, особено шам-фъстък или обикновени фъстъци, могат също да предизвикат тежки алергии.
Има хора, които са изключително алергични към ядки и би могло да се стигне до алергичен шок.
При употребата на спиртни напитки не се препоръчва смесването на различни видове алкохол, завърши токсикологът.
Ние пък ще допълним – от всичко, но с мярка. Весели Празници!