Избрани Новини
Най-добрите Коледни рецепти
Как да направим питата, баницата с късмети, вкусните сармички и баклавата
Идва краят на Коледните пости, което означава само едно - Коледа е тук! В тази една дума Коледа всеки открива по нещо за себе си. За някои това е един от най-светите дни - Раждането на Христос, за други - най-големите подаръци през годината, за трети - просто обилна трапеза с много ястия и хубаво червено вино.
Ние няма да променяме възгледите и разбиранията ви, едничката ни цел е да ви помогнем да прекарате този празник възможно най-добре, като изберете за най-любимите си хора едно чудесно меню с вкусни и топящи се в устата ястия.
Ето ги и Рецептите, предложени от mandja.com:
Коледна пита
Необходими продукти:
1 кг брашно
3 яйца
1 1/2 кисело мляко
1 кафена чашка олио
мая колкото кибритена кутийка
1 равна чаена лъжичка сода
Сол
Приготвяне
Маята се разтваря в малко хладка вода, сол и щипка захар. В брашното се прави кладенче, изсипва се втасалата мая и останалите продукти и се замесва тесто. Питата се оставя да втаса. Намазва се след това с 1 жълтък и се пече.
Коледни сарми
Необходими продукти
1 кг тлъсто свинско месо
1 -2 кисели зелки
2 лъжици мас
1 ч. лъжичка червен пипер
Чубрица
черен пипер
Приготвяне
Месото се нарязва на еднакви малки парченца. Посолява се и се поръсва с чубрица и черен пипер. Нарязват се листата на зелката според големината на парченцата месо. Всяко парче се увива като сарма, като се слага еднакво и от тлъстата част. Сармите се нареждат в плитка тенджера, чието дъно е покрито със ситно нарязано зеле. Заливат се с 1 чаша топла вода и 1 чаша зелев сок, притискат се с чиния и се варят на умерен огън. Готовите сарми се заливат с препържената мас с червения пипер и се поднасят топли.
Традицията повелява на Коледа и Нова Година да се яде баница с късмети.
Необходими продукти
1 кг брашно
300 г сирене
7 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица оцет
1 супена лъжица олио
От брашното, солта, олиото, 1 яйце и оцета се омесва средно твърдо тесто. След като престои 10-15 минути, за да се отпусне, то се разделя на 7 топки. От всяка топка се точи кора, след което се разтегля с ръце върху стара покривка. Краищата на кората се изрязват, след което тя се поставя в намазана с мазнина тава. Плънката се приготвя от предварително разтрошено сирене, шестте яйца и киселото мляко. Ръси се равномерно с плънка и разтопено краве масло. След нареждането на половината от корите, се слагат късметите - клончета от дряново дърво, които означават различни пожелания, и монета, която носи щастие. Последната кора се поръсва само с мазнина. Баницата се пече в умерена фурна. След като се изпече, се напръсква с вода и се покрива с кърпа.
Баклава
Необходими продукти
1 пак. фини точени кори
за плънката:
2 яйца
1 с.л. захар
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. брашно
1 к.ч. счукани орехови ядки
1 1/2 к.ч. разтопено краве масло
1/2 пак. канела
1 с.л. ром
1 щипка сол
за сиропа:
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. вода
лимонова кора (или 1 пак. ванилия)
Приготвяне
Корите се разделят на две части. Половината от тях се поставят в намазана с масло тавичка, като всяка кора се поръсва с разтопеното масло. Отгоре се разстила на равномерен пласт плънката, приготвена от разбитите със захарта яйца, брашното, ореховите ядки, канелата, рома, бакпулвера и солта. Върху плънката се подреждат останалите кори, като всяка кора се поръсва с масло. Баклавата се пече при умерена температура. След изпичането се оставя да изстине, нарязва се, залива се с горещия сироп, приготвен от предвидените захар, вода, лимонова кора (или ванилия) и се покрива. След около 1 час може да се поднесе.
От нас Прекрасна Коледа с любимите хора и добър апетит!