Намериха сребърно имане край Пощата в Пловдив (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

28-11-2012, 17:03

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

40 римски монети излязоха наяве при разкопките на Одеона

Съкровище от близо 40 сребърни римски монети е намерено при разкопките край Одеона вчера. Парите са били събрани на едно място, което вероятно означава, че те са били умишлено укрити, но стопанинът им по неясни причини не е успял да си ги вземе. Това съобщи археологът Мая Мартинова.

Монетите са сечени по времето на императорите Гордиан I, Гордиян II, Максимин Тракиец, Александър Север и други представители на династията на Северите. Мястото на находката не е случайно – това е градският площад на древняи Филипопол, където търговията е процъфтявала.

В рамките на тазгодишната археологическа кампания проучванията са стигнали до дълбочината на подпочвените води в района. Разкрити са дори пластове от времето на траките и елините. Находките са главно керамика и фибули. Що се отнася до монетите през тази година са намерени близо 600 броя. Най-интересната находка е фрагментът от бронзова императорска глава, с размери 2 пъти над естествените. Това показва мястото, където е проповядван императорският култ. Недалеч е открит и постамент за статуя на император Комод, датирана точно в 176 г. Открити са и останките на библиотеката на античния град, която ако се съди по останките е била опожарена, а после наново възстановена, съобщи още Мартинова.

Кметът на Пловдив Иван Тотев на свой ред обяви, че е доволен от свършеното, но предстои още много работа. Монетите са изключително ценна находка, тъй като те дават богата информация за града, за търговските му връзки, за неговия облик и управници през древността. При разкопките бяха намерени много бронзови монети, които са сечени в нашия град. Работата ще продължи до края на този месец, а напролет започва проектирането и изграждането на обект, който ще приема туристи по подобие на Римския стадион. Успоредно с това ще продължат и разкопките. За да продължи работата ще бъдат премахнати околните търговски обекти, съобщи още кметът.

Разкопките от западната страна на Пощата са стигнали на 8 метра дълбочина. Там са намерени повече от 10 улични нива. На това място е изровена и единствената златна монета през тази година. По време на зимната пауза археолозите ще имат задачата да разчетат всичките 600 намерени артефакти. В началото на идната година очакваме да излязат интересни научни публикации по темата. Това богато културно наследство ще работи за доброто бъдеще на града. Най-интересните находки скоро ще бъдат представени на специална изложба, обяви още Тотев.

Градоначалникът посочи, че в проектобюджета за следващата година за заложени 400 000 лева за археология. От тях 40-50 хиляди ще бъдат отделени за проучване на тракийска могила в район Южен, както и за друга подобна в покрайнините на града.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов