С голи кукли и траурна музика срещу забраната за пушене (снимки)

Мисия Пловдив

22-11-2012, 17:48

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

За два месеца в Пловдив са фалирали 46 заведения, над 500 души са без хляб на улицата

Шарж пред общината – пусти маси, пластмасови манекени и траурна музика – като обезлюдените ресторанти и съкратените в бранша.

Близо 70 пловдивчани с цигара в ръка излязоха на обявения протест на площада.

Кафенета, барове и ресторанти фалират. Оборотът на заведенията е стигнал дъното, каза председателят на Асоциацията на собствениците на заведения Димитър Лукарев. Ако законът не се промени до 1-ви декември ще обявим гражданско неподчинение в цялата страна, заканиха се ресторантьори.

В града само за последните два месеца 46 ресторанти са хлопнали кепенци и не са удържали бизнеса. Повече от 500 души – предимно сервитьори и готвачи, са останали без работа. Прогнозата за зимата е, че фалитите ще скочат двойно. От всеки ресторант, дискотека или кафене без препитание остават най-малко 30% от персонала.

С идването на зимата ресторантьорите затварят с полиетилен зимни градини, за да има клиенти. Който няма градина, фалира, коментира Лукарев.

От 1 юли до сега инспекторите от РЗИ са съставили 126 акта на собственици на заведения, където са пипнати пушачи. Всички санкции се обжалват в съда. Глобите за бизнеса са от 2 000 до 15 000 лева.

Бунтът на масите е за отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места. Ресторантьорите настояват да се върне предишният вариант в закона за здравето - по заведенията да има зона за непушачи и такава за пушачи.

От бранша припомнят, че в Европейския съюз пълна забрана срещу цигарения дим има само в 6 страни. Ресторантьори питат - защо в Германия например в заведенията има зали за пушачи, а в България това е забранено.

Тези дни стана ясно, че след въвеждането на рестриктивните мерки Агенция "Митници" е събрала 115 млн. повече от акциз. Според статистиката става дума за увеличение с около 8 на сто. Това означава, че българите пушат повече цигари, отколкото преди забраната да влезе в сила.

Проект за промени в Закона за здравето е внесен от независимите народни представители Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Желанието на бранша не е прието от Здравната комисия в Парламента. Ресторантьорите чакат тежката дума на депутатите до края на ноември. Не им ли хареса се вдигат на гражданско неподчинение.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов