Плевнелиев сгафи – от свидетел стана съдник на Марковска

При клетвата президентът има само церемониални функции

Президентът има само церемониални функции при полагането на клетва на конституционните съдии, категоричен е Димитър Гочев, бивш конституционен съдия, бивш съдия от Европейския съд по правата на човека, съдия в Постоянния арбитражен съд в Хага.

"Функцията на президента е да присъства на клетвата, но самата клетва се полага пред Конституционния съд, а не пред него, защото е един свидетел на това събитие", коментира той пред "Фокус" скандалния отказ на държавния глава Росен Плевнелиев да зачете волята на парламента и да напусне клетвата на съдия Венета Марковска пред КС.

По думите на Гочев, президентът е опорочил клетвата, защото, когато е напуснал залата, е настъпило смут, а е трябвало да продължат клетвата и съдия Марковска да се закълне, независимо че той не присъства.

"Ако президентът не е съгласен с избора й за съдия в Конституционния съд, заради това, че според него тя няма необходимите нравствени качества, които се изискват по Конституция, президентът има ход на свое разположение и може да атакува това решение на Народното събрание пред КС, а не да се врътва и да си отива на средата на церемонията", обясни още Гочев.

За това - дали е правилно решението на Марковска, Гочев посочи, че това е избор на самата нея да приеме решението на Народното събрание и да встъпи в длъжност.

"Още повече, тя демонстрира това си решение с искането си да бъде освободена като съдия във Върховния Административен съд, което е станало и по този начин се премахва пречката за несъвместимост за заемането на едната и другата длъжност", обясни още бившият конституционен съдия.

Скандалът с отказа на президента да присъства на клетвата на съдия Марковска е прецедент в парламентарната история на България, защото няма как решението на Народното събрание, което категорично я избра, да бъде отменено.

Не може да има нова процедура за избор на конституционен съдия на мястото на избран член на КС, категорични са и много юристи, а и депутати, подкрепили избора на Венета Марковска в пленарната зала.

А и самата Венета Марковска обяви, че "спазвайки Конституцията и законите, на които съм служила в последните 38 години като съдия, щях да си подам оставката и да спра дотук, обаче след този акт на президента, съм силно амбицирана да си потърся правата по съдебен ред".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов