Нов собственик в БТК до 3 седмици

Архив Бургас

10-10-2012, 11:50

Снимка:

vestnikataka.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

В понеделник общото събрание на акционерите на БТК даде картбланш за влизането на новите собственици в бившия държавен мастодонт. 

Падна и предпоследната формалност пред придобиването на БТК от сдружение между българската Корпоративна търговска банка и руската Внешторгбанк, пише в. "Труд".

Те ще получат поне 73% от капитала на силно задлъжнелият телеком. По-късно има опция процентите да се увеличат още. В понеделник общото събрание на акционерите на БТК даде картбланш за влизането на новите собственици в бившия държавен мастодонт. 

Оттук до окончателното прехвърляне на акциите на КТБ и ВТБ остава само една преграда, която не е висока - получаването на разрешение от Европейската комисия. Още преди месец документите са внесени в Брюксел и се чака положителен отговор. Получаването му се смята за 100 процента сигурно и едва ли отговорът ще е отрицателен. Нито КТБ, нито ВТБ развиват бизнес в областта на телекомуникациите и Брюксел едва ли ще намери основание за стопиране на сделката. Така някъде в началото на ноември би трябвало поредната препродажба на БТК да стане факт. 

Телекомът бе приватизиран в съмнителна процедура при правителството на Симеон Сакскобургготски от виенското ООД “Вива венчърс”. След това мажоритарен собственик се оказа исландският бизнесмен Тор Бьорголфсон, който на свой ред продаде компанията на американския застрахователен гигант AIG. Финансовата криза обаче удари сериозно компанията, а междувременно дълговете на БТК набъбнаха до 1,7 млрд. евро. Преди година имаше неуспешен опит за продажба на българското предприятие на саудитската “Огер телеком”, а впоследствие и на турската “Тюрксел”. Офертата на КТБ и ВТБ изскочи като резервен вариант след провала на останалите опции.

Според най-новите детайли по сделката, при която кредиторите на БТК ще получат само 130 млн. евро за мажоритарния пакет, се оказва, че основната част от дълговете ще се водят на самата компания, а не на фирмите купувачи. Като цяло борчовете се редуцират до 588 млн. евро, от които 478 млн. ще са дължими от БТК.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов