Второ заседание в процеса срещу 13-те имами

Новините

26-09-2012, 08:32

Снимка:

Архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Сред обвиняемите са районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих

В Пазарджишкия окръжен съд днес ще се състои второто заседание в процеса срещу 13-те имами,

обвинени в проповядването на салафитското направление на исляма и налагането на шериатска държава. Повечето от подсъдимите са развивали своята дейност в областите Пазарджик, Смолян и Благоевград.

Сред обвиняемите са районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих и ходжата на Сърница Саид Мутлу, който е сочен за ръководител на българския клон на нелегалната радикална организаиця "Ал Уакф ал ислями", финансирана от Саудитска Арабия. Сред  13-те има и жена на име Горелска, която е учителка в Благоевградско.

Припомняме, срещу имамите е повдигнато обвинение за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма. Според проповядваното учение всяко дете се ражда мюсюлманин и единственият справедлив строй е мюсюлманският.

Организацията у нас бе разбита през 2010 г. Тогава бяха извършени претърсвания и бяха иззети компютърни конфигурации. Материалите от досъдебното разследване са събрани в 31 тома. Всички обвиняеми са с наложена мярка "Подписка".

Вчера, Главното мюфтийство излезе с официална декларация, в която нарече безпочвени обвиненията срещу 13-те имами. Мюфтийството заяви също, че адмирира инициативата на мюсюлманите, които излязоха да протестират срещу процеса. Припомняме, на първото заседание преди седмица пред съда се събраха над 300 мюсюлмани в знак на протест срещу делото, пише news.bg.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов