Прибират палмите на топло (снимки)

Архив Пловдив

26-09-2012, 15:04

Снимка:

ПловдивУтре, архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Кметът към Каназирева: Глупавите въпроси говорят за човека, който ги задава

Поддръжката на палмите в Пловдив и колко ще струва тя станаха причина съветничката Дани Каназирева и кметът на Пловдив да разменят остри реплики.

Каназирева е внесла питане до градоначалника. По темата с палмите въпроси имат и съветниците от БСП.

От Съюз за Пловдив настояват да научат каква е цялостната концепция на община Пловдив за озеленяването на града, тъй като се наблюдава странно съчетаване на традиционни и красиви видове – кестени и чинари, с тропически и екзотични растения.

„Има ли определен план къде да се поставят новите палми или това се определя от поредното посещение на премиер или министър в града?, интересува се още Каназирева.

„През зимата палмите ще се съхраняват в оранжерии, които имаме на разсадника на "Рогошко шосе". Не се съмнявайте, че ще ги видите в прекрасно състояние  напролет“, бе коментарът на кмета Иван Тотев.

„И дали в тази оранжерия има 3 дървета и 3 храста или 3 дървета и 15 храста цената за поддръжката е една и съща. Енергията за отопление е еднаква, броят на хората, които се грижат за растенията, също“, допълни Тотев. За екзотичните дървета общината е дала 15 хиляди лева. По думите му пазарната цена на палмите, които са поставени на площад „Римски стадион“, колелото на Панаира и пред новата църква в „Тракия“ е 3-4 пъти по-висока от тази, на която общината ги е закупила.

Шефът на ОП „Паркове и градини“ Стоян Алексиев обясни за ПловдивУтре, че екзотичните дървета имат нужда да се съхраняват в закрити помещения като температурата трябва да е от 0 до 5 градуса. През студените месеци палмите ще са обвити в найлон. „Ще ги приберем преди първите слани. Отново ще ги видите, когято навън се стопли“, допълни Алексиев.

„Съветниците трябва да имат малко по-високо ниво на компетентност, защото когато задават глупав въпрос, то той говори за човека, който го задава“, отсече Тотев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов