Остров Св. Анастасия влиза в голям туристически маршрут

Туризъм

21-09-2012, 20:38

Снимка:

АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Проектът само за основната част на острова е на стойност 3,2 млн. лв. 

Вълнуваща екскурзия от бул. "Богориди", през Приморски парк до Моста на града, а после и до остров Света Анастасия ще предлага още от следващото лято на туристите община Бургас.

Това стана ясно по време на инспекцията на министър Лиляна Павлова, заедно със столични кметове и градоначалника на Бургас Димитър Николов до остров Света Анастасия.

Бившият остров Болшевик, който е бил временно и затвор, и манастирска обител, ще бъде завършен до началото на месец юли догодина. В него ще влизат ресторант с повече от 100-годишни морски рецепти, лекарна с билкови отвари, ритуална зала, църковен и хотелски комплекс.

Храмът "Света Богородица" на острова е един от най-древните раннохристиянски храмове, заедно с този на остров Свети Иван. Той е бил опожаряван повече от два пъти, но стенописите в него са запазени, сред тях има такива от 9 век, разказа Стоян Забунов, който е автор на настоящата и първата художествена реставрация.

Проектът само за основната част на острова е на стойност 3 млн. и 200 хиляди лева. Днес кметът Димитър Николов обяви, че на този етап ще се кандидатства и по проект за укрепване на кея, за да може той да поеме повече от три лодки с туристи през топлите месеци.
"Целта ни с новия проект обаче е да съхраним и най-голямата естествена плантация за черна мида в България, която е именно тук, на острова", допълни Николов. Той обясни, че ще се работи и по съвместен проект с община Созопол в културно историческия маршрут за туристи  да влязат и островите Свети Кирик и Юлита и о. Свети Иван. По него обаче ще може да се кандидатства едва през следващия програмен период по ОП "Регионално развитие".

Част от проекта за острова е и цялостен ремонт на Моста. От понеделник той ще бъде затворен за 300 дни, когато ще се осъществява пълната му промяна.
В първите седмици на работа ще се обезопаси подхода, както и достъпа до него от двата плажа – Централен и Северен. "На първия етап от работата ще се извърши премахване на опасните части от съоръжението и ще бъде направено детайлно обследване на конструкцията", обясниха от общината.
В ремонтните дейности са предвидени укрепване на корозиралите колони, полагане на нова настилка, осветление, видеонаблюдение, достъпна среда за хора с увреждания, обновяване на предмостовото пространство и озеленяване на обща стойност 1,4 млн. лв.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов