Унгария си иска обратно изплатените обезщетения за жертвите на Холокоста

Архив Бургас

30-08-2012, 16:46

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Причината, която изтъкна, е, че американската организация, следяща плащанията, не е могла да докаже как средствата са били изразходвани.

Унгария съобщи, че иска да й се върнат парите, които е платила като обезщетение за жертвите на Холокоста,предаде "Фокус".

Причината, която изтъкна, е, че американската организация, следяща плащанията, не е могла да докаже как средствата са били изразходвани.

„Американската организация „Клеймс конференс” не успя да представи редовни отчети за това, как средствата получени от унгарското правителство са били използвани”, се казва в изявления на сайта на правителството. В него се допълва, че е „поискано на няколко пъти от „Клеймс конференс” да покаже сметките си, но след като не са го направили, правителството е поискало парите да бъдат възстановени с лихвите”.


През декември 2007 г. предишното унгарско правителство подписа споразумение с Обществения фонд на еврейското наследство Унгария да изплати 21 млн. долара за петгодишен период като обезщетение за оцелелите от Холокоста унгарци.

Организацията управлява плащанията към оцелелите в Унгария, докато „Клеймс конференс” е трябвало да ръководи обезщетенията за живеещите в чужбина.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов