Крайната десница настъпва!

Архив София

29-08-2012, 17:50

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Навсякъде в Европа се забелязва възход на ксенофобски и популистки партии

Гръцката "Златна зора" е най-успешната крайнодясна формация в Европа.

Има 18 депутати в парламента, но се сблъсква с обвинения, че стои зад повечето расистки нападения в страната. Възходът на тези партии в страните от Европейския съюз, според някои оценки, не е само породено от икономическите проблеми, пише в свой анализ „Свободна Европа”.

"Купуваме храна, произведена в Гърция и я даваме само на гърци”, обича да казва Илияс Касидиярис, говорител на "Златна зора", показвайки опашката от няколкостотин хора, главно възрастни, чакащи за храна на площад „Синтагма” в Атина.

Пред тях жени и мъже облечени в черни тениски им проверяват личните карти, преди да им дадат пластмасова кесия с плодове, зелечуци и макарони.

Основателят на партията Никос Михалолякос настоява, че не става дума за неонацистки групи, въпреки, че нейният официален символ много прилича на свастиката, а членовете й се поздравяват с характерния нацистки поздрав – гордо вдигната дясна ръка.

Сред тези, които гласуват за "Златна зора" има много полицаи, недоволни млади гърци и възрастни хора, които живеят в райони с висока престъпност.

Партията получи доверие, благодарение на предоставянето на храна и други социални дейности, но пропагандирания от нея расизъм, антисемитизъм и вкус към насилие безпокои много гърци.

"Тази партия има силен хулигански елемент и подържа връзки с престъпният свят", казва за вестник "Икономист" кметът на Солун Янис Бутарис, който бе разкритикуван от „Златна зора” затова, че подкрепи първия гей-парад в града.

С икономическите трудности и мерките за строги икономии в еврозоната се обяснява възхода не само на антиимигрантската крайна десница в Гърция, но и тази в Холандия, Унгария, Финландия и други страни-членки на Европейския съюз. Матю Гудвин, експерт в тази област от университета в Нотингам обаче не е съгласен с тази констатация:

"Често срещана фраза е, че гласуваме за нацистите, защото Европа е в рецесия", казва той и добавя, че тук става дума повече за загрижеността за националната култура, идентитета и начина на живот, отколкото за материалните проблеми. Потенциалът за ксенофобска партия съществува във всяка европейска държава, независимо дали тя е богата и с висок кредитен рейтинг като Холандия, или е на ръба на фалита, като Гърция.

"Достатъчно е само една безотговорна партия да се окачи на такива чувства", казва Гудвин.

"Националният фронт" във Франция и "Слободарската партия" в Холандия бяха най-често посочвани като организатори на антиимигрантски чувства. Основните партии пък не са в състояние да убедят обикновените гласоподаватели, че разбират техния страх от глобализацията, както и недоверието им в елита.

"Слободарската партия", използвайки антиислямска платформа само за пет години от нейното съществуване стана трета по големина в Холандия. Нейният лидер Герт Вилдерс смята, че ислямът е назадничав и поиска забраната на Корана. От друга страна той се позиционира като защитник на правата на хомосексуалистите и е верен поддръжник на Израел.

Неговата партия вече оказва дълбоко въздействие върху холандската политика. Основните партии най-често се сблъскат с изтичане на избиратели. Затова те са принудени да приемат много „крайни” идеи, като например забраната на двойното гражданство.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов