Любомир Христов- зам. кмет на София: Колите в центъра ще намалеят с 25%

Архив София

20-08-2012, 10:58

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

По повод вълната от недоволство предизвикана от новите правила за паркиране в синя зона в столицата, Христов коментира, че след срещата на представители на Общината с Гражданските сдружения в петък, са намерени решения на част от поставените въпроси, като например облекчаване на процедурите по получаване на стикерите, които удостоверяват правото на паркиране в центъра.

Промяната на цените за паркиране в синя зона от 1 септември на 2 лв. на час, няма за цел акумулиране на нови приходи за общината, а редуциране на автомобилите, които се предвижват от и към центъра, за да може да се решат проблемите с трафика, заяви Любомир Христов- зам. кмет на Столична община пред ТВ7.

По повод вълната от недоволство предизвикана от новите правила за паркиране в синя зона в столицата, Христов коментира, че след срещата на представители на Общината с Гражданските сдружения в петък, са намерени решения на част от поставените въпроси, като например облекчаване на процедурите по получаване на стикерите, които удостоверяват правото на паркиране в центъра. Решен е процедурно и въпроса въпросът с лизинговите автомобили на хората, които живеят в центъра – те ще имат право да получат такъв стикер, както и наемателите, а също и хората, които имат автомобил семейна общност, а имотът в центъра е на друг член от семейството. Годишният стикер за зелена зона е с цена 100 лв., а за синя-150 лв.

Мерките, свързани с паркирането в центъра не са самостоятелни, а са част от цялостна програма, включваща и втората линия на метрото след седмица, строителството на буферни паркинги, които тази година ще осигурят 3 хил. места за автомобили, обясни Любомир Христов. Правят се и инвестиции за подобряване на качеството на градския транспорт. В резултат се очаква да се намали количеството на автомобили в центъра с 25%.

Велоалеите създават алтернативи за предвижване и инвестициите, които са правят, целят да превърнат София в европейска столица. Всички ремонти на столични булеварди вървят по план, категоричен беше гостът.

Той заяви, че усилията на Общината са да усвои максимално количество безвъзмездни европейски средства, с които да модернизират градския транспорт в града.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов