Равна гора - първото селище с воден цикъл

Архив Бургас

13-08-2012, 13:39

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

За созополското село с близо 1000 жители ще бъдат осигурени пречиствателна станция и чисто нова канализационна мрежа.

Равна гора, а след нея и Равадиново ще имат нова канализационна мрежа, каза кметът на Созопол - Панайот Рейзи.

Кметът на Созопол днес направи първата копка на съоръжението в Равна гора, което ще осигурява водоснабдяване, канализация и пречистване на отпадъчните води там. 

„Изграждането на пречиствателната станция и В и К мрежа поставя началото на бързото развитие на едно  от най- големите села в община Созопол и ще осигури по- висок стандарт на живот на неговите жители”- заяви кметът на община Созопол Панайот Рейзи по време на ритуалната първа копка на екосъоръжението в с. Равна гора. 

С реализацията на проекта селището ще стане първото с интегриран воден цикъл, включващ и пречиствателна станция. 

В Равна гора живеят 1 105 човека по постоянен адрес, а през последните години се наблюдава увеличение на интереса към него както от инвеститори, така и от желаещи да си закупят имот в китното созополско село. Още в първия си мандат кмета Панайот Рейзи постави като приоритет развитието и облагородяването на селата в общината, които бяха дълги години  забравени , а тяхното развитие бе спряло. Голямо значение в този мандат кметът и екипът му отдават на по- големите села в общината сред които е село Равна гора. Кметът Панайот Рейзи специално благодари на общинския съвет и на общинските съветници, които винаги са подкрепяли политиката на екипа му за развитие на селата в общината.

 Дейностите ще се раеализират успоредно, но по два проекта. Тяхната обща стойност е повече от 5,6 милиона лева, по-голямата част от които осигурени по програмата за развитие на селските райони.

Близо 1 млн. лв е стойността на проекта за пречиствателната станция на селището, а останалите около 4, 7 милиона лева ще послужат за пълното изграждане на водоснабдителната и канализационната мрежа.

Дължината на канализационната мрежа е 2 500 метра, като по проекта ще бъдат изградени домовите отклонения към имотите които са в регулация.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи и колегата му от Равна гора - Георги Станев направиха символично първата копка на модерното съоръжение в района на месността "Айазмото". 

Според Панайот Рейзи, предвид че Равадиново не беше включено в проекта за пречиствателната станция, там предстои след разговори с екоминистъра и финансовия министър Дянков да бъдат осигурени средства за пречистването. Проектът беше започнат със средства по ПУДОС, но предстоят довършителни дейности.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов