6 години и половина за опит за убийство на пловдивски сараф

Архив Пловдив

13-08-2012, 09:57

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Хараламби Попов се призна за виновен

Хараламби Попов, пребил с гаечен ключ пловдивския сараф и негов съименника Хараламби Ветренски, се призна за виновен. Според споразумението с Пловдивския окръжен съд той получава 6 години и 6 месеца лишаване от свобода и ще плати 20 хил. лева на своята жертва за неимуществени вреди. По време на заседанието Ветренски поиска 25 хиляди лева, но съдът одобри с 5 хиляди по-малко.

Нападението стана на 10 февруари, когато Попов нахлу в офиса на сарафа на главната. По ирония на съдбата на този ден се почита светеца свети Харалампий, чието име носят нападателят и жертвата.

На заседанието бяха призовани 9 свидетеля и 5 вещи лица, но не бяха изслушани, заради сключеното споразумение между обвиняемия и съда.

Обвинението е в опит за умишлено убийство и кражба по член 199, ал. 2. Хараламби нападнал Ветренски с ключ по главата, ударил го и в устата, крещял „Умри, умри“. Според съдебнопсихиатричната експертиза нападателят е здрав, не страда от психични заболявания и е действал в състояние на гневна реакция.

21 са раните по главата на жертвата, в следствие на които Хараламби получил сътресение на мозъка. Първо ударил сарафа Хари с гаечен ключ по главата, после го наврял в устата му, след което го наръгал с нож в корема.

30- годишният Попов предварително е подготвил нападението. Познавал е сарафа, обадил му се да си уговорят среща. Приготвил оръжията, с които смятал да го убие - гаечен ключ и нож. Грозната сцена на нападението се разиграва в кафе "Олимп" на главната. От съседен офис чуват виковете за помощ на сарафа и викат полицията. Първоначално обаче нападателят е задържан от гардовете на частна охранителна фирма.

Попов имал финансови затруднения. На разследващите казал, че знаел, че съименникът му винаги носи големи суми пари в черното си куфарче. Така било и този път - сарафът разполагат с над 30 100 лева и 100 долара.

Нападателят работил във фирма за ксерокс оборудване, но заплатата му била ниска. Има и две деца от жената, с която живее на съпружески начала.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов