ЕС към Виктор Понта: Уважавайте демокрацията

Новините

12-08-2012, 08:50

Автор:

"24 часа"

Всичко от Автора

САЩ също критикува Виктор Понта

Румъния е изоставила ангажимента си да уважава демокрацията и върховенството на закона,  се казва в писмо на шефа на Еврокомисията Жозе Барозу до румънския премиер Виктор Понта,

цитиран от "24 часа". Барозу зове правителството в Букурещ да положи всички усилия, за да се гарантира независимостта на съдиите.

Причината са твърдения за натиск и заплахи, довели до отлагането на решението на Конституционния съд за валидиране или анулиране на референдума за сваляне от власт на президента Траян Бъсеску. Допитването се състоя на 29 юли и в него участваха по-малко от необходимите 50 на сто от имащите право на глас.

Конституционният съд обаче започна да проверява списъците на гласувалите. Той е изпратил писмо до Венецианската комисия, която е консултативен орган по конституционно право към Съвета на Европа. В него се осъжда упражняваният натиск върху някои магистрати на съдебния орган в Букурещ. Барозу зове правителството да изпълни искането на Конституционния съд и да му предаде навреме списъците. САЩ също критикува Виктор Понта заради опитите му да отстрани Траян Бъсеску от президентския пост.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов