Успешно присадиха бъбреците на пловдивския донор

Архив Пловдив

26-07-2012, 13:33

Автор:

Мария Методиева

Всичко от Автора

Донорът от Пловдив е самоубил се младеж, Владимир се застрелял с пистолет в главата

Успешно са приключили двете бъбречни трансплантации, извършени тази нощ в УМБАЛ „Александровска” с донорските органи на 19 – годишния Владимир Инкьов, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Екипи, водени от проф. д-р Петър Панчев, са трансплантирали органите на двама млади мъже с хронична бъбречна недостатъчност.

Както ПловдивУтре вчера съобщи на двама други пациенти бяха трансплантирани сърце и черен дроб. Пациентите са вече в съзнание, органите функционират нормално.

Донорът - 19-годишен младеж почина в Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив. В понеделник момчето е изпаднало в мозъчна смърт. Тогава родителите му взели решение да дарят органите, за да помогнат на други пациенти. От болницата съобщиха, че за първи път от две години при тях се прави експлантация - изваждане на органи на починал пациент. Такава процедура се извършва за първи път в България през тази година. Извадени са черният дроб, сърцето и бъбреците. Експлантацията е продължила повече от 36 часа. На място са дошли лекарски екипи от столицата, които са транспортирали органите.

Починалото момче се е самоубило. Владимир е намерен прострелян с пистолет в главата в квартирата му в Пловдив. Тук той е бил студент. Младежът е син на директора на най-голямото средно училище в Дупница Виолета Инкьова и на бизнесмена Павел Инкьов. Трагедията и мотивите за случилото се разследват. 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов