Стотици на протест в защита на д-р Георги Кръстев (снимки) (+)(+)

Архив Пловдив

19-07-2012, 12:09

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

ГЕРБ - Пловдив област и ГЕРБ - Съединение се разграничиха от участието на общинския съветник Гено Чобанов в протеста

Стотици лекари, медицински сестри и пациенти излязоха на протест в защита на д-р Георги Кръстев, който бе освободен от поста управител на ДКЦ-1.

Кръстев, който е и председател на Районната лекарска колегия, бе освободен от  управителския пост с решение на пловдивския парламент точно преди седмица.

На многолюдния протест пред сградата на община Пловдив на пл. "Стефан Стамболов" пристигнаха и членове на ГЕРБ – Съединение. “Ние сме членове на ГЕРБ, но сме категорично против уволнението на доктор Кръстев по политически причини. Той е излекувал половината Съединение, без значение от политическата ни принадлежност и благодарение на него днес сме тук. Искаме оставките на заместник-кмета на Пловдив Розалин Петков и на д-р Петко Недев“, заявиха Гено Чобанов и Иван Даражански. “Уволнявайки д-р Кръстев, ГЕРБ губи 3000 гласа в Съединение”, допълни Чобанов, който е съветник от ГЕРБ в тамошния Общински съвет.

На протеста бе бившият градоначалник Славчо Атанасов и съветничката от ВМРО-НИЕ д-р Лилия Учкунова, доцент Борислав Китов, експредседателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов, който в момента оглавява асоциация Български лекар. Тук бяха Памен Радославов от КНСБ, Пенка Гатева от КТ “Подкрепа”, заместник-председателят на БЛС д-р Георги Ставракев.

Подкрепящите уволнения д-р Кръстев издигнаха плакати в негова защита: “Подкрепа за професионализма на д-р Кръстев”, “Ние те подкрепяме“, “Д-р Кръстев говори!”.

Всички речи започнаха с изказвания за съболезнования към роднините на загиналите израелци при атентата на летище Бургас вчера.

Мотивите за уволнението на д-р Кръстев са неоснователни и политически оцветени, категорични са неговите колеги и пациенти.

“Предлагам да обявим 19 юли за ден на контрола над политическата власт”, каза от трибуната д-р Кръстев.

Контактна група от трима представители на Инициативния комитет, организирал митинга, съветничката д-р Лилия Учкунова и самият д-р Георги Кръстев разговаряха със заместник-кмета Розалин Петков, който внесе предложението за освобождаване на Кръстев. Петков получи декларация, в която протестиращите настояват на следващото заседание на местния парламент да се преразгледа отстраняването на доктора.

Според протестиращите решението от 12 юли е неоснователно и немотивирано. Декларацията се придружава от подписка от 1300 души, които се обявяват в подкрепа на д-р Кръстев.

Декларацията е изпратена и до премиера Бойко Борисов.

“Заместник-кметът Розалин Петков беше категоричен, че решението на Общинския съвет за уволнението на лекаря няма да се променя. Той прие нашето предложение във всички длъжностни конкурси в общинските здравни заведения в комисията по избор да бъде включен и представител на Регионалната лекарска комисия, за да се гарантират професионалните критерии и да се намали безпринципното политическо лобиране”, каза за ПловдивУтре заместник-председателят на БЛС д-р Георги Ставракев след срещата.

Петков не се е съгласил с предложението д-р Кръстев да бъде поканен на следващата сесия на 2 август и да отговори на твърденията в одитния доклад, че е извършил нарушения.

Недоволни от изхода на разговора, медиците заявиха, че ще изчакат до 2 август и, ако доктор Георги Кръстев не бъде върнат на поста, ще започнат ефективни протести.

Междувременно партия “Съюз за Пловдив” внесе в ОбС предложение за отмяна на решението за освобождаване на управителя на ДКЦ-1 д-р Георги Кръстев.

Предложението се подкрепя от “Атака”, ВМРО-НИЕ и БСП.

По-късно от пресцентъра на ГЕРБ – Пловдив област заявиха, че структурата на партията в Съединение е въвлечена манипулативно в днешния протест пред сградата на община Пловдив. Ето какво се казва в позицията:

Участието на отделни лица, свързани с ГЕРБ, в митинга пред Община Пловдив днес, не е организирано нито от ГЕРБ Пловдив Област, нито от ГЕРБ Съединение. Цитираният в медиите Иван Даражански не е член на ГЕРБ Съединение. Другият посочен участник в протеста – Гено Чобанов – е общински съветник от групата на ГЕРБ в ОбС Съединение, но също не е член на областната или общинската структура на ГЕРБ! Всякакви опити да се свързва със структура на ГЕРБ в пловдивска област или на самата областна структура участието на въпросните лица, а и на други, които се представят от името на организацията, е груба манипулация на общественото мнение и крие неясни цели.

Лични акции ГЕРБ Пловдив Област и ГЕРБ Съединение няма да коментират още повече, че протестът, за който става дума, е свързан с решение на ОбС Пловдив, което не е и няма как да бъде свързано с жителите на която и да е община в пловдивска област (с изключение на Пловдив).

ГЕРБ Пловдив Област и ГЕРБ Съединение се разграничават от лицата, въвличащи името на структурите в акцията, включително и с издигането на плакати с името на ГЕРБ Съединение.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов