Пловдивчани колабират, Спешна помощ не смогва

Архив Пловдив

05-07-2012, 17:29

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

50 души в града викали екипи на Спешна помощ, бум на инфаркти и инсулти

Пловдивчани припадат и колабират от жегата. Дежурните 7 екипа на Спешна помощ едва смогнали да окажат помощ на всички. "Имахме доста случаи с инфаркти и инсулти", каза за ПловдивУтре дежурният лекар в Центъра за спешна медицинска помощ д-р Весела Минкова. 22-ма пациенти били откарани в болница за спешна хоспитализация.

Само за няколко часа в града 50 души са имали нужда от медицинска помощ. 20-годишно момиче припаднало пред сладкарница, прилошаване е имало и в сградата на НАП, Спешна помощ е викана и в Агенцията по вписвания.

Павечето оплаквания били свързани с жегата. Прилошаване, повръщане, ниско кръвно са най-честите симптоми при колабиралите.

"Термометрите на слънце показваха 40 градуса, не може старец на 70 години да се разхожда по обяд и да му е добре", коментираха от Центъра за спешна медицинска помощ.

"Това няма да е най-топлият ден, не знам какво ни чака по-нататък", каза д-р Весела Минкова. "Едва смогваме. Има случаи някои припаднали да почакат, докато линейката снигне до тях. В града дежурят само 7 екипа."

Днес в Пловдив беше обявен жълт код, заради горещото време. За утре Националният институт по метеорология и хидрология издава предупреждение по европейската система „Мeтеоаларм” за високи температури - над 35 градуса. В опасните области отново влиза Пловдив.

Лекари отново предупредиха да не излизаме в най-топлите обедни часове, ако не се налага. Памучните светли дрехи и пиенето на много течности е задължително.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов