Кафето от машина - с 60% по-скъпо

Архив София

24-06-2012, 12:08

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Финансовото ведомство планира да сложи касови апарати на вендинг машините. Това трябва да стане от януари 2013 г.

Поскъпване на продуктите във вендинг машините между 35 и 60% очакват от Българската вендинг асоциация.

Оттам алармираха, че има опасност болници и офиси да останат без вода и кафе. Над 1 млн. души дневно ползват вендинг услуги, коментира Стойко Петков - член на УС на Българската вендинг асоциация.

Припомняме, финансовото ведомство планира да сложи касови апарати на вендинг машините. Това трябва да стане от януари 2013 г.

На територията на страната функционират близо 30 хиляди автомата.

В България нямаме голям производител на вендинг машини, подчерта Петков. У нас устройствата са на големи чужди фирми. Един от най-големите производителите на подобни машини е обяснил, че техните устройства не са пригодени за въвеждане на фискални апарати.
Друг проблем, по думите на Ивайло Иванов, е, че голяма част от машините се поставят на открито. Според част от производителите на фискални апарати твърде ниските или твърде високи температури, както и влажността на въздуха, могат да блокират работата на касовите апарати.

Въвеждането на тази мярка, ще има негативен социален ефект, ще има съкращения на персонал може би наполовина, прогнозира и Виктор Тонев - член на УС на Българската вендинг асоциация.
При намаляване на вендинг услугата, ще намалеят и приходите от данъци, изтъкна Ивайло Тонев.

Предложенията на Българската вендинг асоциация са в няколко посоки - да се направи единен регистър на вендинг машините, да се подава електронно информация към НАП и на машините да се слагат специални фискални стикери. От Асоциацията са изчислили, че ако се приемат техните предложения в хазната ще постъпват между 2 и 3 млн. лв. приходи от такси. От държавата обаче, до момента не се приели техните предложения.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов