Царят загуби двореца Кричим

Архив Бургас

08-06-2012, 19:38

Снимка:

politics.actualno.com

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Адвокатите на Царя и сестра му твърдяха, че имотите  са техни по право и са одържавени неправомерно. 

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок не са собственици по право на двореца „Кричим". Това постанови окончателно Върховният касационен съд, предаде в. "24 часа". 

Върховните магистрати потвърдиха решението на апелативните магистрати от Пловдив. С днешното решение на Върховния касационен съд Сакскобурготски загуби първия "царски имот".

Адвокатите на някогашния лидер на управлявалата страната партия НДСВ и сестра му твърдяха, че имотите от Интендантството на цивилната листа на Царя са техни по право и са одържавени неправомерно. Юристите на Сакскобургготски аргументираха тезата си на база решение на Конституционния съд от 1998 г., с което Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. е признат за противоконституционен.
Кричим - дворец и ловно стопанство

Тезата на Сакскобургготски и адвокатите му обаче бе отхвърлена от апелативния съд в Пловдив с мотив, че Интендантството е държавно учреждение, финансирано със средства от бюджета с цел нормалното функциониране на монархическата институция. Същата впрочем е и тезата на държавата.

Така делото стигна до ВКС, който окончателно реши стария спор за статута на Интендантството. Решението на ВКС за двореца Кричим практически определя изхода и на останалите претенции на Сакскобургготски към дворците „Врана, „Ситняково" и „Бистрица", както и за „царските" гори в Рила планина.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов