Решено: Местят туризма в Пловдив, рибарството в Бургас

Архив София

23-05-2012, 12:09

Снимка:

iara.government.bg

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Бързата реакция и лесната комуникация са помогнали на Пловдив и Бургас да спечелят надпреварата с останалите градове за домакинствата на двете структури. 

Кабинетът реши Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да се премести в Бургас, а туризмът в Пловдив.

Това стана ясно на днешното правителствено заседание, предава АСН.

Близо 40 чиновници по туризма отиват да живеят и работят под тепетата от 1 септември. От това, дали стартът ще е успешен, зависи и дали ще се реализират другите планове за разместване на чиновници.

Общински жилища, паркинг и места за децата в забавачки, ясли и училища - това са само част от екстрите, които ще получат чиновниците от туризма и агенцията по рибарство, които ще бъдат преместени в Пловдив и Бургас. Близо 130 чиновници се местят от София, с което ще се даде старт на децентрализацията на администрацията.

Двете дирекции, които отговарят в Министерството на икономиката за туризма, и ресорният зам.-министър Иво Маринов ще се настанят в Къщата с часовника в сърцето на Пловдив. За агенцията по рибарство и аквакултури от областната управа и общината са предложили две сгради - бившия профсъюзен дом в Бургас или в база на територията на пристанището, където ще бъдат закотвени и катерите на агенцията.

Бързата реакция и лесната комуникация са помогнали на Пловдив и Бургас да спечелят надпреварата с останалите градове за домакинствата на двете структури. Първоначалната идея е била туризмът да се премести във Велико Търново, но по-добрите пътища до София и до морето са надделели при избора на града на тепетата. Също така общината в Пловдив е ремонтирала за своя сметка бъдещия дом на туризма.

Настроенията сред чиновниците по отношение на местенето са 50 на 50. Само двама от 11 работещи в дирекция "Маркетинг, реклама и информация в туризма" са под въпрос за преместването, обясни пред агенция Стандарт Нюз директорът й Анелия Генова. Това е станало ясно от двете допитвания, които са направени сред служителите. Част от дирекцията ще остане и в Информационния център, който ще остане в столицата.

Генова обаче посочи, че екипът й е много задружен. "Няма я масовата истерия при нас, защото всички са обединени. Те са такъв тип натури, пътуват много, така че пътуването им до Пловдив е най-дребното нещо. Те пътуват в Азия и Европа поне веднъж в месеца и пак са далеч от семействата си", обясни Генова. По-малко хора са изразили желание да отидат в Пловдив от втората дирекция "Туристическа политика".

"Това, което ме изуми, че младите хора не искат да пътуват, което не го разбирам. Те нямат семейство, не са обвързани", посочи тя. По думите й в момента се обсъждат варианти и чиновниците да се подпомогнат с пренасяне на покъщнина. "Надявам се наистина да има някаква финансова подкрепа, защото това би било мотивация", допълни тя.

Служителите в агенцията по рибарство също са попълвали анкета дали са съгласни с преместването. Въпросниците са поименни, а след като се обобщят резултатите от тях, всеки от работещите в агенцията ще бъде повикан на личен разговор с ръководството. Според източници половината служители са ентусиазирани от идеята за преместване, докато останалата половина твърдо са решили, че ще напуснат, но няма да отидат в Бургас. Повечето от мераклиите да се местят на морето са хора без семейства, докато тези, които държат да останат, обикновено са семейни и с малки деца.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов