Избрани Новини
Всяка трета бучка сирене с палмово масло
Цените на млечните продукти няма да скочат, стремим се към качеството им, заявиМирослав Найденов
Две трети от производителите в България произвеждат сирене от мляко, цената му е стабилна, няма да скочи.
Надяваме се да извадим палмовото масло от сиренето и кашкавала заради качеството на продуктите. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, предаде „Фокус”.
„Продукт от мляко и сега струва много повече, отколкото от палмово масло. Така че сега коментираме мерки само за тези от тях, които са произведени от палмово масло”, каза Найденов.
Според него – при въвеждане на по-строгите мерки по-скоро може да се намали предлагането или да изчезне от пазара точно онзи продукт, произведен от палмово масло.
„Въпросът тук е икономически – доколко по-бедни хора или пенсионери могат да си позволят продукт от мляко. Аз отговарям за това продуктите да бъдат качествени. Да се надяваме, че можем да извадим палмовото масло от сиренето и кашкавала. Наредбата за това вече е приета от Министерски съвет. Има настояване от част от млекопреработвателите, които твърдят, че по този начин им съсипваме бизнеса, че ще има безработица”, посочи Найденов.
Министърът е разговарял отново с премиера по темата. „В първоначалния вариант на документа производителите нямаха право в една и съща мандра да произвеждат продукти от мляко и от заместители”, уточни Найденов.
Производителите са представили пред министър Найденов аргументи, че това означава фалити.
„В момента работим по процедура, която да позволи в определен времеви график да се отделят двете производства в зависимост от поръчките, които имат и с предварителна заявка. Мисля си, че те за пореден път ще се опитат да заобиколят законодателството, затова сме предвидили промяна в закона за въвеждане на драконовски глоби”, каза Мирослав Найденов.