Търсим европомощ за спортна зала Арена в "Изгрев"

Архив Бургас

07-05-2012, 13:30

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Според министър Томислав Дончев най-добрият град за 2011-а е важен партньор на министерството по евросредствата. 

Като истинска визитка на България определи Бургас министърът по управление на европари Томислав Дончев.

„Градът ви е като една витрина, с която можем да покажем на останалите градове как могат да настъпят положителни промени с евросредства”, каза Дончев и определи Бургас като особено важен партньор на министерството.

Кметът на Бургас Димитър Николов представи на Томислав Дончев бъдещия проект, свързан с изграждането на многофункционална спортна зала "Арена" на мястото на бившото поделение в комплекс "Изгрев". По него ще се търсят средства от европейски програми, уточни градоначалникът.

Успешно представените европроекти на община Бургас за последните черири години по оперативни програми са на стойност 250 милиона лева общо, а усвоените от тях за същия период средства, до момента са 40 млн. лв.

Това обобщи кметът Николов по време на срещата. Според него към проектите, свързани с инфраструктурата на града вече има заявен голем интерес от страна на бизнеса.

Днес преди обед пред студентите той изнесе лекция на тема "Предизвикателства пред България за новия програмен период 2014 – 2020".

По време на лекцията си Дончев даде примери за държави, които в евросъюза са нетни донори и такива, които са нетни бенефециенти като България.”Страната ни получава много повече средсва, отколкото погасява в ЕС”, обясни пред студентите Дончев.

От друга страна, той коментира, че върху страната ни се упражнява натиск по отношение на публичните бюджети, както това се случва с други държави от съюза.

Той разясни и системата, по която се финансират по-нестабилните държави, както и стойността на членството.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов