Французин изследва змии в Бургаските влажни зони

Архив Бургас

01-05-2012, 11:53

Снимка:

bTV

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Ученият идва в България от островите на Нова Каледония, където дълго изследва морски отровни змии - видове населяващи главно западния пасифик. Според него видовете, населяващи Европа, са бързо еволюиращи и приспособени да живеят както в сладки води, така и в солените на Черно море.

Френският учен Франсоа Биту изследва змии в бургаските влажни зони.

Проучванията на 31-годишния французин включват взимане на кръв от змиите, маркиране и претегляне на всеки един уловен екземпляр. Биту и домакина му Юрий правят всичко това с голи ръце и без страх от влечугите.

„България е интересно място, в което отровните змии са малко. Въпреки това, за повечето хора съскането им е плашещо. Това е само защитна реакция. По-скоро някои от тях изпускат неприятна миризма”, обясни Франсоа Биту.

Французинът е свикнал с поведението на змиите, дори ги смята за едни от най-привлекателните животни. Според него видовете, населяващи Европа, са бързо еволюиращи и приспособени да живеят както в сладки води, така и в солените на Черно море, предава бТВ. 

Ученият идва в България от островите на Нова Каледония, където дълго изследва морски отровни змии - видове населяващи главно западния пасифик. По думите му те не са агресивни.

В местност Пода очакват още много чужденци заради обитаващите над 270 вида птици, редки видове пеперуди, земноводни и влечуги. Някои от тези видове обаче стават все по-често прицел на трафикантите.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)