Зоополиция ще пази кучетата от хората

Животът

21-04-2012, 07:42

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Това беше едно от исканията на около 100 защитници на животните, които вчера протестираха пред Министерския съвет и за пореден път искаха оставка на министъра.

Безсилието на управляващите да се справят с бездомните кучета в столицата роди нова странна идея, пише „Сега”.

Вчера земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че е предложил на премиера Бойко Борисов да се създаде зоополиция, а той отсякъл: "Действайте". Това беше едно от исканията на около 100 защитници на животните, които вчера протестираха пред Министерския съвет и за пореден път искаха оставка на министъра.

Модели за организацията на полицията ще се предлагат както от неправителствените организации, така и от министерството и от отговорните за бездомните животни институции. След като се избере как да изглежда зоополицията, тя ще се одобри от вътрешния министър Цветан Цветанов.В нейната компетенция ще е да установи, ако има упражнено насилие върху животно, контрабандна дейност с редки видове, както и да осъществява контрол по изоставянето на домашните животни.

"Зоополицията е орган, облечен в съответната юрисдикция - да могат да влизат в домовете, да проверяват наистина ли осиновеното куче е отишло там и да се гледа наистина ли е чипирано, платена ли му е таксата", обясни Мирослав Найденов пред БНР. Според министъра новото звено било нужно, тъй като отговорните институции нямали достатъчно правомощия, за да могат да следят за изоставянето на кучетата и липсата на регистрация. Докато развиваше екстравагантни идеи за справяне с кучетата, властта даде отсрочка на двата основни документа, с които трябва да се засили контролът върху проблема. Измененията в Закона за защита на животните и наредбата за приютите за кучетата ще се обсъждат допълнително с неправителствения сектор. Въпреки че Найденов бе категоричен, че няма да отстъпи пред натиска на защитниците за луксозни приюти, вчера все пак той се съгласи на преговори.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов