Над 15 000 безработни искат да развиват собствен бизнес

Архив Пловдив

15-04-2012, 20:47

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Успешно завършилите обучение по предприемачеството могат да получат до 20 000 лева безвъзмездно от държавата

Над 15 хиляди безработни от цялата страна са подали в бюрата по труда в цялата страна заявления за включване в обучение за придобиване на професионална подготовка и умения за стартиране и управление на собствен бизнес по проект „Подкрепа за предприемчивите българи – Компонент І” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Близо 11 900 души вече са одобрени за получаване на ваучери, като в края на март около 9300 безработни със средно и по-високо образование са получили ваучери и са включени в обучение, а други над 3 600 лица вече успешно са завършили обучението.

От агенцията уточняват, че приемът на заявления за консултиране по проекта продължава.

Компонент І подпомага регистрирани в бюрата по труда безработни, които искат да започнат самостоятелна стопанска дейност. Те придобиват специализирани знания и мениджърски умения или получават компетентно консултиране за разработване на бизнес планове.

Консултанската фирма, която обслужва областите Пловдив, Пазарджик и Смолян, е СНЦ „Бизнес център/Бизнес инкубатор” - Карлово.

След успешното участие на безработни лица в Компонент І, те могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ в размер до 20 000 лв. в рамките на Компонент ІІ.

Насоките за кандидатстване по Компонент ІІ, заедно с критериите за оценка на проектните предложения ще бъдат публикувани за предварително публично обсъждане на интернет страницата на Агенцията по заетостта до края на месец април 2012 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов