Показват старинни занаяти на феста „Включи града”

Архив Бургас

24-03-2012, 21:53

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Талантливи графити артисти от ME Click преобразиха с изкуството си една от сградите в Морската градина. Бургаските момчета съвсем в духа на феста оставиха за спомен тематичен надпис  - логото на модерния културен фестивал.

Древният занаят плъстарство показаха Донка Герджикова и Христина Лъджева във втория ден от културния фест "Включи града".

Това е старинна текстилна техника, която използва непресукана и пухкава вълна за изработка на дрехи и изделия за дома. От зародилата се преди около 7 хилядолетия технология днес се правят бутикови изделия като пана и бижутерия.

Могат да се изработят и нестандартни дрехи, чанти, аксесоари. Пъстрите изделия бяха пръснати по работните маси, а шатричката, където беше подслонена работилничката, веднага се изпълни с желаещи да разгадаят техниката на уникалното изкуство.

Мария Шурелова пък излезе от традиционното си ателие в Морското казино и с групата си показа на минавачите в Морската изяществото на стъклописа.  

Най-голям интерес предизвика работилничката по бижута. Посетителите се редяха на опашка, а масите не успяваха да поберат всеки, който пожела да си тръгне с бижу, изработено специално за него. 

Лора Янева, ръководителката на уъркшопа майсторски съчетаваше различни мъниста, перли, кожа и дърво и демонстрираше как лесно всеки може да си направи уникален накит.

Стената на приказките в Морската градина се превърна в сцена за детски концерт и театър.

"Кокошка с брошка" разсмя хлапетата и родителите им. "Драмата" на кокошката, която вместо яйца започна да снася бонбони, развесели малчуганите и техните родители. На шега и с много смях режисьорът Петър Тодоров показа колко е хубаво да бъдеш различен. Главната героиня в пиеската - кокошката, накрая разбира, че най-важното е да носиш радост и щастие на околните.

Точно преди спектакъла на открито талантливи хлапета участваха в детския концерт при Стената на приказките. Те изпълниха световни хитове и привлякоха минувачите с много танци, музика и перфектно сценично поведение. 

Талантливи графити артисти от ME Click преобразиха с изкуството си една от сградите в Морската градина. Бургаските момчета съвсем в духа на феста оставиха за спомен тематичен надпис  - логото на модерния културен фестивал.

По крайбрежните алеи втори ден са изложени фотосите от изложбата "Моят Бургас".  Хората се спираха и се радваха на снимите, а често виждаха познати лица да се усмихват от фотографиите. Авторите, всички бургазлии, са щракнали  най-интересните места в града в повече от 250 снимки.

Програмата ще продължи с прожекцията на "Островът" на Света Анастасия, пърформанса "Огнен дъжд" от 19 часа, а група FOUR ще изпълнят музикален спектакъл с изцяло авторски песни от 20 часа във Флората.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов