Супер апарат ще лови рак на гърдата моментално

Архив Пловдив

14-03-2012, 15:20

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Първите 95 записали се ще платят по 340 лева за изследванията

Ново поколение апарат за превенция и молекулна диагностика чрез генетичен анализ ще заработи в България. С подобна апаратура разполагат Великобритания, Холандия, Германия и Швейцария. Шефът на клиника „,Малинов" Максим Малинов представи новото поколение секвенатор, благодарение на който пациентите ще се изследват предварително преди да се назначи лечение.

Целта е да се определят мускулните изменения, свързани с диагнозата, прогнозата и терапията на заболяването. Д-р Малинов обясни, че първоначално апаратът ще стартира с изследване за мутации и предразположеност към рак на млечната жлеза при пациенти и техни близки.

Професор Драга Тончева, председател на Съюза на учените в България и председател на Българското хирургично дружество, подчерта, че въвеждането на този радикално нов подход ще доведе до възможността терминът здравеопазване да върне истинския си смисъл и да се спре да се асоциира с болнолечение.

По думите й изследванията с генетичния секвенатор за диагностика на злокачествени и други тежки заболявания ще повишат терапевтичния ефект, тъй като лечението ще зависи от специфичните нарушения на ДНК.

Новият апарат позволява да се използва за едновременно секвениране на няколко големи гени от генома на раковите тъкани и да дава информация за развитието на болестта и за лечението на всеки отделен пациент.

С новия апарат ще могат да се изследват множество гени едновременно, а генетичната мутация ще се определя в изключително кратък срок, уточни тя.

Резултатите ще помагат да се определи индивидуалния образ на всеки тумор и да се постави генетична диагноза на широко разпространени тежки заболявания.

С новото поколение секвенатор се повишава точността на резултата, защото прочитането на един ген може да се повтори от 30 до 100 пъти. Освен това резултатите се получават в рамките на няколко часа или дни, докато със старата техника това ставаше за месеци и години.

Със секвенатора могат да бъдат изследвани 95 пациенти на денонощие. Изследванията започват през април и първите 95 записали се ще могат да си ги направят срещу 340 лева.

За сравнение д-р Малинов посочи, че подобен род изследвания в Европа и света струват 5 000 евро. Той увери, че у нас цените ще бъдат достъпни за хората и че няма да достигнат тези стойности.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов