Заловиха застрашен вид змиорки на летището

Новините

29-12-2011, 15:25

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Змиорките са включени в Червената книга на България.

120 килограма змиорки от критично застрашения вид Anguilla задържаха митничари от отдел "Митническо разузнаване и разследване" от Митница Аерогара София.

При извършена проверка на пратка за износ са открити 6 колета, всеки от който съдържа по 4 контейнера с живи змиорки Anguilla. Екземплярите са с приблизителна дължина 7-8 см., в така наречената „стъклена фаза". Животните са поставени в безводна среда, като в слузта във всяка от тарелките в контейнерите е поставен лед за охлаждане.

Змиорките са били доставени с чартърен полет от Испания на българска фирма, която след сложна схема на покупко-продажба и трябвало да ги транспортира до Филипините.

Въпреки че са пристигнали като вътрешнообщностна доставка, поради възникнали съмнения относно съдържанието на пратката е извършена митническа проверка, при която е разкрита истинската „стока".

За случая е съставен акт за установено митническо нарушение на 55-годишен български гражданин с инициали Ц.В. Змиорките спешно са предадени в Зоологическата градина в София и за случая е уведомено Министерството на околната среда и водите.

Змиорките са от критично застрашен вид в световен мащаб. Квотите за износ на България за този вид са нулеви. Змиорките са включени и в Червената книга на България. У нас последният подобен екземпляр е бил засечен преди точно 40 години.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов