Общината разрешава градежа на небостъргачи

Новините

28-12-2011, 07:58

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Предлагат редакция в ЗУТ, която да облекчава процедурата за изграждане на високи сгради

Общините да имат пълномощията да разрешават изграждането на много високи и големи сгради, предвиждат предложените от правителството промени за Закона за устройство на на територията (ЗУТ), съобщава „Монитор”.

В сегашния вариант това може да става само с разрешение на строителния министър. Предлаганата редакция на закона предвижда местните власти да могат да увеличават интензивността на застрояването с решение на общинския съвет, прието с гласовете на поне две трети от съветниците. По този начин се облекчава процедурата за изграждане на високи сгради, смятат предприемачи. Ще може да се променя устройственият план и ако е предвидено в даден квартал застрояване до 8 или 10 етажа, да се отиде на 12 или 15. Може би след време, когато строителният пазар се съживи и се появят инвеститори, желаещи да построят в България небостъргачи, промените ще улеснят реализацията на намеренията им.

Други от предлаганите промени в ЗУТ предвиждат намаляване на отстоянията от съседните парцели в големите градове. Едновременно с това се иска засилване на ограниченията по застрояването.Иска се вето и за временни строежи при зони със строителна забрана.

С промените се допълват изискванията за разрешаване на строителство извън границите на урбанизираните територии, като се ограничава застрояването на един или група поземлени имоти извън границите на урбанизираните територии, за които няма общ устройствен план. Предлаганите промени в ЗУТ за увеличаване на плътността на застрояването се посреща нееднозначно от експертите. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов