Президентско вето върху текстове, оставящи БТПП извън тристранката

Новините

27-12-2011, 19:01

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Мартин Димитров от Синята коалиция допусна, че промените в Кодекса на труда се правят заради критиките на БТПП към правителството

Президентът Георги Първанов ще наложи вето на текстовете от Кодекса на труда, които определят критериите за представителност на работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество,

съобщи Mediapool след среща на държавния глава с представители на бизнеса. По-късно държавният глава ще обяви и мотивите си за ветото.

Един от спорните е текстът, според който най-старата организация на бизнеса в България с близо стогодишна история Българската търговско-промишлена палата (БТПП) вече не е национално представена работодателска организация и няма да може да участва в НСТС.

Според приетите в средата на декември от парламента промени в Кодекса на труда, национално представителните работодателски организации нямат право да извършват дейности, възложени само на тях със закон или друг нормативен акт.

Палатата обаче издава документи за временен внос и износ и някои сертификати. Търговските палати на Кипър, Австрия, Словения издават също документи за международна търговия, но въпреки това са социален партньор на правителствата.

Изпълнителната власт на няколко пъти отхвърли позиции на Българската търговско-промишлена палата, а финансовият и социалният министри обявиха, че палатата няма ролята на Българската стопанска камара и КРИБ и не е в право да се изказва по въпроси от икономическия диалог. По време на дебата в пленарна зала Мартин Димитров от Синята коалиция допусна, че промените в Кодекса на труда се правят заради критиките на БТПП към правителството.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)