Данъци и ГМО за заседанието на ПАЧИС в Тбилиси

Новините

18-10-2011, 00:59

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Повече полезни или доказано вредни са генномодифицираните организми? 

Повече полезни или доказано вредни са генномодифицираните организми? Това беше една от темите на 37-то заседание на комисията по икономика, търговия, технологии и околна среда на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество, която се проведе в Тбилиси. Ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание на България в ПАЧИС е варненецът Свилен Крайчев, който през юли  беше избран за заместник-генерален секретар на Асамблеята и през януари ще започне 3-годишния си мандат в Истанбул.

Голяма част от 12-те държави-членки на Асамблеята са против отглеждането на ГМО. Представителите им в Тбилиси обаче с интерес изслушаха доклад за ползите от тях. Като създаване на растителни видове, устойчиви на суша и пек, които да спасят Африка и света от все по-големия глад. Или получаване на растителен инсулин, което би осигурило достатъчни количества за всички нуждаещи се по света.

„Факт е, че в 12-те държави от Черноморския регион преобладава мнението „против“ ГМО. На заседанието обаче делегациите се обединиха около това да препоръчат на учените да продължават изследванията в тази област. Очевидно няма еднозначна позиция по въпроса. В Русия, например, която е принципно „против“, има 17 разрешени ГМО култури, които се отглеждат в изолирани райони под специално наблюдение“, обясни Свилен Крайчев.

Друг варненец – депутатът Димитър Атанасов изнесе пред 37-то заседание на комисията доклад за данъчните политики в 12 страни от Асамблеята. Целта на обсъждането беше намиране на начини за привличане на инвестиции в Черноморския регион. Делегатите в Тбилиси отчетоха, че България е на едно от първите места по ниски данъци, но все още има какво да се желае, особено по отношение на твърде високия ДДС.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов