България отстъпва назад по конкурентоспособност

Новините

08-09-2011, 13:20

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Труд" на 8 септември

България е изпаднала от 71-ва на 74-та позиция в глобалната класация по конкурентноспособност сред 142 икономики в света, показва последното издание на доклада на Световния икономически форум в Давос, съобщава „Труд”.

Най-конкурентоспособна е икономиката на Швейцария, следвана от Сингапур. САЩ отстъпват от 4-то на 5-о място. В първата десетка се подреждат: Швеция (3), Германия (6), Нидерландия (7), Дания (8), Великобритания (10). На 9-о място е Япония.

Дълго време България беше последна сред държавите от ЕС, но сега зад нас остава Румъния, която пада от 67-а на 77-а позиция. Поради дълговата криза и проблемите на пазара на труда Гърция се срива още по-драматично и сега е на 90-о място.

През 2011 г. България има по-добри позиции в четири сфери.

- Финансови пазари. В тази област страната ни се придвижва от 91-во на 75-о място. Това се дължи на подобрената финансова стабилност и ниския бюджетен дефицит.

- Институции. По отношение на работата на институции страната ни се изкачва нагоре с 4 позиции. Това се дължи на опитите на правителството да провежда по-прозрачна политика и по-добро партньорство с бизнеса.

- Ефективност на пазара на труда. Тук вече сме на 58-о място вместо на 56-о. Сред недостатъците са ниската производителност на труда, липсата на сътрудничество между работодатели и служители, изтичането на мозъци и др.

- Образование и квалификация. Бьлгария се премества от 58-о на 57-о място.

Страната има добри показатели за обучението по математика, достъп до интернет в училищата и др. Все повече обаче се влошават оценките за цялостното качество на образованието.

Къде сме по-зле отпреди година? Макроикономическа стабилност, Технологична готовност, Инфраструктура, По ефективност на стоковите пазари, Иновации, Развитие на бизнеса.

Според доклада българските компании имат най-сериозни затруднения в липсата на адекватна политика за квалификация и преквалификация на човешките ресурси, неефективен маркетинг и ниско качество на мениджмънта.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов