Facebook стана бюро по труда

Новините

07-09-2011, 09:15

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното вестник "Стандарт" на 7 септември

„Стандарт” информира за поредната новост, свързана със социалната мрежа.

Докато пиеш кафе сутринта и лайкваш статусите на приятелите във Facebook, няма да е зле да попълниш профи-инфото си в BranchOut. Приложението е в социалната мрежа от 2010 година, но вече е доста популярно и в България, коментира Пламен Русев, президент на е-академията и създател на Webit конференцията за дигитален маркетинг и интернет в Югоизточна Европа.

Точно създателят на BranchOut Рик Марини се очаква да е сред лекторите на октомврийското издание на Webit в София. Приложението във Facebook съдържа над 3 млн. оферти за работа от цял свят, а потребителите му са над 1 млн. души. Идеята е, че освен собствено CV в мрежата може да се получават и препоръки. Така работодателите могат "експресно" да видят кои хора биха дали "ОК" за нас, интересите и компетенциите.

Потребителите не трябва да подценяват интернет и най-вече времето, което прекарват например във Facebook. В днешно време е твърде важно как изглежда вашата идентичност онлайн, защото следите ни в мрежата оставят за много дълго време. Вариантите са два: бъди какъвто си и си намери работа, която ще ти пасне, или прави се на какъвто искаш да си, но знай, че някой ден това ще ти създаде проблем, казва още Русев.

Много компании - например Cisco, IBM, GM, Wal-Mart и Intel, имат официални правила за отношенията в социалните мрежи. Проучване на Proofpoint сред американски фирми с повече от 1000 служители показва, че всяка десета е наказвала сътрудници заради нарушение на тези правила през последната година. 8% пък са уволнили повече от един човек по същата причина.

На някои места шпионирането във Фейса е взело такива размери, че в Германия вече се обсъждат законодателни промени, които забраняват на работодателите да проверяват информация за кандидатите в социалните мрежи.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)