У-шу майсторът Станчо Станев с 6 златни медала в Хонконг

Архив Варна

17-03-2011, 09:36

Снимка:

SOFIA PHOTO AGENCY

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Варненецът Станчо Станев се завърна с шест златни медала от шестте дисциплини, в които се състезава на у-шу шампионата в Хонконг.

Традиционният международен ушу-шампионат в Хонконг, който се проведе от 11 до 15 март, е най-престижната надпревара в света по китайското бойно изкуство „Ушу“ с ранг на световно първенство.

Станев бе сред участниците в същия форум и през 2008 година, когато се завърна с три златни и един бронзов медал, като участва в четири дисциплини и след оспорвана надпревара надделя над едни от най-изявените майстори на Ушу от Китай и останалия свят.

Преди да замине, той сподели пред Спортал.бг: „Този път ще участвам в шест дисциплини и искам да спечеля 6 медала. Участието в шест дисциплини почти се равнява на състезание в шест различни спорта. Истинската трудност идва от това, че представянето на тези шест дисциплини трябва да стане най-много в рамките на 30 минути, което изисква изключителна издържливост и концентрация“. С амбициозната си цел той успя да шокира противниците си и организаторите, тъй като шампионатът се провежда по изключително трудна традиционна състезателна програма, където може да се види цялото разнообразие от стилове в Ушу. На шампионата през 2008 участват 3000 души, през 2010 участниците са 6000, а тази година се очаква още по-сериозно присъствие. Майстор Станев, известен в Китай като Шъфу Та Худзъ (Майстор „Дългата брада“), е твърдо решен да затвърди и подобри успеха си в турнира.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов