Отворено общество: Хората все по-малко вярват на управляващата партия

Архив Варна

27-02-2011, 17:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Общественото отношение към ГЕРБ става все по-негативно.

Повечето хора смятат, че политиката на правителството е хаотична, непоследователна и неясна.

За първи път негативните оценки за развитието на страната при управлението на Бойко Борисов надвишават позитивните. От 16 % на 41 % от октомври 2009 г. досега се е увеличил броят на хората, които смятат, че България отива към по-лошо, показват данни от проучване на институт "Отворено общество", проведено сред 1200 души в края на януари, съобщава онлайн изданието на "24 часа".

В края на миналата година хората бяха оптимистично настроени за излизане от кризата, показа дрго изследване на "Отворено общество". Причините за обществените нагласи обаче тогава се дължаха на летния сезон и по-голямата работна заетост.

58 % от българите смятат, че през последната година икономическата ситуация се е влошила. Посочилите този отговор са симпатизанти на опозиционни партии и хора, решили, че няма да гласуват.

От 6 % на 13 % са се увеличили и хората, които са на противоположното мнение. Те виждат подобрение на ситуацията и имат положителни нагласи за икономическото състояние на страната.

Два пъти по-малко са хората. които се притесняват, че ще останат без работа, което достига нивото на обществени нагласи от преди кризата.

Всеки втори твърди, че кризата се отразява на личния му жизнен стандарт.

Въпреки че през последната година ГЕРБ имат 5 % по-малко подкрепа от обществото, хората не са се преориентирали към други партии.

Причината за получените резултати за намаляващото доверие към управляващата ни партия е по-скоро "традиционната умора от управлението", която се установява и при други правителства след двугодишно управление. Но хората не харесват и стила на водената политика на правителството на Бойко Борисов, каза Георги Стойчев, директор на "Отворено общество".

Доверието към президента също продължава да става все по-малко. През февруари 2008 г. той е бил подкрепен от 61 % от хората, сега го подкрепят 21 %. Обществото има по-голямо доверие на правителството като институция.

Доверието към полицията остава високо, въпреки скандалите със СРС-тата през последните месеци, допълни Георги Стойчев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов