"Сега": МВР откри, че застрахователи пак поръчват автокражби

Архив Варна

14-12-2010, 06:10

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Комисията за финансов надзор се готви да премахне стикерите за "Автокаско"

Една-две застрахователни компании у нас имат силови структури за автокражби и чрез незаконна дейност разширяват пазарния си дял в автозастраховането, обяви вчера вицепремиерът Цветан Цветанов. Затова до края на януари ще са готови законови промени, с които да се премахнат стикерите по "Автокаско" на автомобилите, което ще ограничи застрахователните измами.

"Има една -две компании, които държат най-сериозния пазарен дял и които реално са съпричастни към подобен вид дейност", обяви Цветанов на конференция за борба със застрахователните измами. По думите му към компаниите работят лица от криминалния сектор, които противозаконно отнемат МПС на конкурентни застрахователни дружества. Той не назова имена.

"Криминалните структури, които извършват тази дейност, никога не фигурират поименно в съответните застрахователни компании. Това са негласни договорки, към които се правят и плащания", каза Цветанов. Той посочи, че някои от известните автокрадци у нас носят прякорите Дебелото, Патицата, Лъвицата, Дабата. "В момента, когато бяха осъществени специализираните полицейски операции по задържането на тези лица, имаше спокойствие. Дори имаше денонощия без нито един откраднат автомобил. Щом съдът промени мярката на парична гаранция, естествено, че те започнаха да се занимават пак със същото", обясни Цветанов.

Автокрадците се ориентират за това кои автомобили са на конкурентните компании по стикерите за "Автокаско" на предното стъкло. Именно затова Комисията за финансов надзор заедно с МВР до края на януари ще подготвят законодателни промени за отпадането на лепенките.

В Асоциацията на застрахователите обаче няма единство по въпроса необходимо ли е да се стига до тази мярка. От "Алианц" и "Дженерали" обясниха пред "Сега", че напълно подкрепят отпадането. От "Армеец" обаче заявиха, че мярката не е обсъждана в асоциацията и не са ясни мотивите за нея. Оттам добавиха, че стикерите не са тяхна хрумка, а са по решение на Европарламента и са практика в ЕС. Шефовете на застрахователни компании, до които "Сега" се допита, не пожелаха да коментират дали и кои от колегите им имат силови структури за автокражби.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов